Linkovi

EK u oktobru o spremnosti Srbije za kandidaturu


EK u oktobru o spremnosti Srbije za kandidaturu
EK u oktobru o spremnosti Srbije za kandidaturu

Od Evropske komisije će Vijeće ministara EU narednog mjeseca zatražiti mišljenje o spremnosti Srbije da postane kandidat za evropsko članstvo, odlučeno je danas na skupu ministara vanjskih poslova EU u Briselu.

Evropski zvaničnici ukazuju - put Srbiji do kandidatskog statusa otvorila je kooperativnost Beograda sa EU, iskazana pri uobličavanju rezolucije oKosovu, usvojene nedavno pred Generalnom skupštinom UN-a.

Ono što su već neko vrijeme nagovještavali u Briselu i ostalim evropskim adresama, da će brzina prilaženja Beograda Briselu zavisiti od spremnosti vlasti u Srbiji da smekšaju stav o Kosovu, pokazalo se kao istinito - tek par dana nakon što je usvojena rezolucija o Kosovu koja ne zatvara vrata konačnom sporazumu Beograda i Prištine, oglasili su se evropski ministri, raspoloženi da takvu konstruktivnost vlasti u Srbiji i nagrade - na prijedlog Slovenije, sve evropske članice su se složile da se aplikacija Srbije izvadi iz fioke i uputi u proceduru - u Evropsku komisiju na mišljenje o tome koliko je zahtjev realan.

Ukoliko sa druge strane ulice dobiju zeleno svjetlo, u Beogradu mogu smatrati da im je kandidatski status u rukama. Medjutim, danas je, zbog činjenice da je holandska vlada u ostavci i ne može donositi ovakve odluke, izostala i konačna odluka Evropljana o tome - ipak, najavljeno je kako će proces otpočeti narednog mjeseca.

Predsjedavajući Vijećem ministara EU, ministar vanjskih poslova Belgije, Stiven Vanakere, ističe:

"Jasno smo prepoznali da je rezolucija iz Njujorka rezultat, prije svega, napora predsjednika Tadića i brojne su članice Unije danas iskazale jasnu želju da taj napor ne ostane nenagradjen. Jasno je da ćemo se ovom pitanju vratiti i ja kao predsjedavajući Vijećem najavljujem da će se pitanje o spremnosti Srbije za kandidatski status uputiti Evropskoj komisiji na narednom skupu Vijeća zakazanom za oktobar."

Potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu i izvjestitelj za Srbiju, Jelko Kacin, je već uputio pismenu podršku ministarskoj odluci da narednog mjeseca od Komisije zatraže mišljenje o kandidaturi Beograda. Srbija je pokazala da je zreo i odgovoran partner koji je istrajan u provodjenju reformi koje vode ka EU, kaže on, uvjeren da je došao trenutak za novu fazu evropskih integracija Srbije.

On ukazuje da se konsenzus 27-ce o proširenju postiže korak po korak, a mogu ga ubrzati unutrašnje reforme i izgradnja partnerskog odnosa povjerenja sa EU, zaključuje Kacin, uvjeren da je današnja odluka ministara ojačala pozitivan impuls u Srbiji i ohrabrila pro-evropske snage.

XS
SM
MD
LG