Linkovi

Djukanović u Briselu: Crna Gora na korak do kandidature

  • Elvir Bucalo

Premijer Crne Gore Milo Djukanovic i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo prilikom susreta u Briselu, 9. juna 2010.

Tokom današnje posjete crnogorskog premijera Mila Djukanovića Briselu, naglašena je tesna saradnja kakvu ima Pogorica sa EU, na osnovu koje su i očekivanja crnogorske strane da bi status kandidata mogao doći još ove godine. Evropljani, opet, traže nastavak rada na reformama, posebno borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te reforme sudstva...

Kako je gostu iz Podgorice naglašeno u Evropskoj komisiji, tu se radi na pripremi mišljenja Komisije o spremnosti Crne Gore da ponese status kandidata za prijem u EU. Ispunjenje uslova je ključno za sadržaj dokumenta o kojem evropska strana nije željela dati više pojedinosti. Biće, rečeno je, pošten i objektivan, a do njegovog dovršetka, Crna Gora treba nastaviti sa reformama, poebno onim u vezi sa snažnijom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, te osnaženjem pravosudnog sistema...

"Za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, Crna Gora mora ispuniti bitan uslov, a to je vladavina prava," poručio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo posle susreta sa Djukanovićem.

Tokom susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompujem, rečeno je kako Crna Gora ima jasan put prema evropskom članstvu, posebnio nakon što je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju:

"Vaša zemlja ostaje čvrsto opredjeljena evropskim integracijama, a prvog maja ove godine naši odnosi su dobili novi kvalitet - na snagu je stuio Sporazum o stabilizaciji i pridruženju, dajući nove obaveze, ali i perspektive novih odnosa...Odajem priznanje za do sada učinjeno na polju evropskih integracija i cijenim napore vlade na gradnji državne strukture i sprovodjenju neophodnih reformi. Uz ovo, posebno podvlačim dorinos Crne Gore u medjuetničkom dijalogu i saradnji. Na različite načine, Crna Gora služi kao primer u regionu", istakao je Herman van Rompuj.

"Crna Gora je sposobna da ispuni sve obaveze na putu ka članstvu u EU", poručio je crnogorski premijer Milo Djukanović, i zaključio da su u tom cilju pred Podgoricom "krupni izazovi". On je ocijenio da je Crna Gora na korak od dobijanja statusa kandidata, i da će Evropska komisija do kraja godine dati povoljno mišljenje o tome.

Uz to, naglašena je važnost regionalne saradnje, kao i dogadjaja koji idu u korist stabilnosti regiona - tu je posebno ukazano na nedavni ministarski susret u Sarajevu, kao i rezultat slovenačkog refernduma koji je otvorio prostor trajnom rješenju gotovo dvije decenije dugog graničnog problema izmedju Slovenije i Hrvatske...XS
SM
MD
LG