Linkovi

Italija nije spremna da se nosi sama sa problemom imigranata


Imigranti na malom brodiću u Sredozemnom moru nastoje da se domognu EU
Imigranti na malom brodiću u Sredozemnom moru nastoje da se domognu EU

Fokus Evrope više nije na problemu talasa imigranata koji, kako se pojačavaju nemiri u Libiji, u sve većem broju pokušavaju da se preko Mediterana dokopaju Evrope. Italijanske vlasti su pak najavile da više ne mogu provoditi program Mare Nostrum, kontrolu južnih evropskih granica, dok Frontex, nema sredstava da ih u tom poslu zamijeni.

Od kako je prošlog oktobra Italija, nastojeći sprijećiti tragedije imigranata na uzburkanom moru, poput one kraj Lampeduze kada je život izgubilo preko 350 imigranata, uspostavila operaciju Mare Nostrum, gomilaju se problemi, računi, a broj ilegalnih imigranata, koji iz očaja pristaju na svaki rizik kako bi se dokopali Evrope, nije u padu- naprotiv - samo od tada do danas bilježi se oko 65. 000 ilegalnih imigranata, dok je njihov broj , u prvom polugodištu prošle godine bio samo oko 8000. Svakako , ključni razlog za to je sve lošija bezbjednosna situacija na sjeveru Afrike, ali, ukazuju kritičari italijanske operacije, i činjenica da je ona od strane imigranata i posebno kriminalaca koji ih vrbuju na opsan put, prepoznata kao pomoć pri prelasku Mediterana, nikako kao sredstvo odvraćanja od tog čina...Posebna priča su troškovi- prvobitno planiranih milion i po mjesečnih troškova operacije, je vrlo brzo eksplodiralo do sume gotovo deset puta veće, što Italija, i uz 30-tak evropskih miliona pomoći, jednostavno, ne može sama da obezbijedi, dok su sa druge strane mora očajnici, koji su lake žrtve kriminalnog lanca krijumčara ljudima.

" Ono što treba da učinimo je da se borimo protiv trgovine ljudima, kriminalne organizacije koja stoji iza ljudi što se dave u moru, iza onih koji pokušavaju da imigriraju u EU. Treba da se borimo protiv onih koji su uključeni u taj prljavi posao, kao što je trgovina ljudima, i koji od toga prave profit.", kaže ministar unutrašnih poslova Italije, Angelino Alfano.

Šta raditi sa svim tim ljudima? Vratiti ih nazad, u najčešće po život opasne situacije nije opcija za evropsku komesarku za unutrašnje poslove, Sesiliju Malstrom, koja vjeruje da Unija može da ima koristi od njih.

"Uprkos nezaposlenosti u Uniji, vidimo da nedostaje obučenih ljudi, a mnogi imigranti jesu obučeni u različitim obastima. Kako da budemo sigurni da činimo najbolje u ovoj situaciji? To, takodje, treba objasniti i evropskim gradjanima i mislim da je to ključni izazov za ubuduće."

Da, ali do tada kako riješiti situaciju u kojoj je Italija umorna od patroliranja Mediteranom bez jasne podrške ostalih evropskih članica i koja insistira da se što prije uspostavi izalazna strategija njene operacije. Mogući izlaz je u Frontexu plus, proćirenoj evropskoj akciji koja podrazumjeva i proširena sredstva i angažman šireg kruga evropskih članica. Vech sutra u Briselu o tome razgovaraju predstavnici EK i Ministarstva unutrašnih poslova Italije, a naredne sedmice se o,ekuje i skup na ministarskom nivou posvećen upravo ovoj temi - kako južne evropske granice učiniti kontolisanim, u isto vrijeme i humanim i nepropusnim?

XS
SM
MD
LG