Linkovi

Očekuje se izveštaj o Grčkoj


Prizor sa uličnih demonstracija u Grčkoj
Prizor sa uličnih demonstracija u Grčkoj

MMF bi mogao da napusti projekat spasavanja Grčke ako izveštaj o preduzetim merama štednje bude negativan

Priča o Grčkoj, po svemu sudeći, ulazi u dramatičnu fazu - cijelu ovu sedmicu će u Atini boravitii eksperti Trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnoig fonda, koji ovim institucijama do kraja augusta treba da podnese izvještaj o tome šta su Grci učinili od obećanog, kako bi se nastailo upumpavanje novca u tu evonomski posrnulu članicu eurozone. Međutim, i prije nego što je započeo rad ekserata na terenu, u Briselu je svima jasno - Grčka nije ispoštovala plan.

"Tokom nekoliko posljednjih mjeseci zabilježili smo ozbiljno zaostajanje Grčke u provođenju u đelo dogovorenog programa štednje. Dijelom je to posljedica dvostrukih parlamentarnih izbora tokom proljeća. Vlasti u Grčkoj su više nego svjesne važnosti toga da nadoknade izgubljeno vrijeme, hitnosti konkretnih akcija koje bi bile usmjerene na prisutne probleme. U svakom slučaju, Komisija je uvjerena da će odluka o narednoj finansijskoj injekciji biti donijeta uskoro,mada se ne očekuje da će se to desiti prije septembra", rekao je portparol Evropske komisije, Antoan Colombani.

Pozitivan izvještaj bi Grcima donio naredni finansijski obrok od 31 i po milijarde eura, što je vlastima neophodno da vrate prispjeli dio duga, splate plate državnim službenicima, penzionerima pođele penzije.

Međutim, čak i prema grčkim, ne uvijek pouzdanim izvještajima, mjere štednje su od planiranih 11 i po, zadržale u kasi tek oko 8 milijardi eura, dok su državni prihodi pali za milijardu i po, a privatizacija, od koje je ove godine očekivano 3 milijarde, tako loše ide da se do kraja godine očekuje tek desetina planirane svote.

Sada se u Atini nadaju "tolerantnom" izvještaju Trojke, kao i produžetku rokova na kakve su se ranije obavezali. Sa druge strane, Nijemci su izričito protiv bilo kakvih promjena u već dogovorenom, što će tešku poziciju vlade u Atini učiniti još težom. I po onoj da loša vijest nikada ne dolazi sama, čuju se najave da bi se Međunarodni monetarni fond mogao povući iz grčke spasilačke akcije - ukoliko se to desi, što za sada demantuju u Evropskoj komisiji, povukle bi se i Holandija i Finska, koje svoje učešće u pomoći Grčkoj uslovljavaju učešćem ove međunarodne finansijske institucije. A tada bi, sasvim sigurno, slijedio bankrot, zbogom euru i povratak na nacionalnu valutu, što ne mali broj ekonomskih eksperata smatra lošom viješću za Grke, a dobrom za ostatak euro-društva.
XS
SM
MD
LG