Linkovi

Napredak u pregovorima Beograd-Priština


Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i evropski posrednik u pregovorima Robert Kuper, 22. novembar 2011.

Pozitivan nastavak dijaloga. Tako je evropska strana označila obnovljene razgovore Beograda i Prištine, čija dvodnevna runda je danas okončana u Briselu. Konkretno, dogovoreno je da Evropska asocijacija univerziteta overi diplome univerziteta obe strane, kako bi se mogle upotrebiti van prostora izdavanja, u svrhu daljeg obrazovanja i zaposlenja.

Određeni napredak postignut je i u vezi sa pitanjima regionalne saradnje, dok je, kako se i očekivalo, najviše suprotnih stavova bilo u delu diskusije posvećene upravljanju administrativnim granicama. Šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, rekao je da srpska strana radi sve što može - "ne zbog rokova ili kandidature za članstvo u EU", već zbog goruće krize na severu Kosova.

Prema uvjerenju učesnika, obnovljeni dijalog je donio više rezultata nego što se očekivalo. Pitanja gdje dvije strane imaju dijametralno suprotna mišljenja, ostala su daleko od sporazuma, dok su ostala za korak bliže rješenju.

"Današnji razgovori su bili vrlo teški. Mislim da ova runda ipak može da se oceni pozitivno s obzirom da je postignut važan dogovor oko univerzitetskih diploma. Kao što smo i predvideli nije postignut dogovor oko administrativnih prelaza i regionalnog predstavljanja Prištine iako moram da kažem da je došlo i do vrlo substacijalnog približavanja stavova pri čemu se obe strane drže stvari koje su njima jako bitne. Mogu da kažem da je napravljen mnogo veći napredak oko regionalnog predstavljanja Prištine nego oko pitanja administrativnih prelaza i regulisanja administrativne linije. To pitanje ostaje još uvek na stolu, a mi ćemo nastaviti razgovore u Briselu vrlo brzo, tako da će to biti prilika da u međuvremenu dodatno usaglasimo stavove i da pokušamo da dodjemo do daljeg približavanja. Učinićemo sve što naš Ustav, zakon, Rezolucija 1244 dozvoljavaju kako bi rešili konkretne probleme a za to imamo podršku EU. Podsetiću vas da su nas ispratili glasovi iz Beograda prvo da nemamo mandat, drugo da nećemo ništa dogovoriti i treće da ne znamo u kom pravcu želimo da idemo. Ja na to samo mogu da kažem da smo ovu rundu završili sa još jednim konkretnim dogovorom, što uopše nije bilo jednostavno. Pokazalo se tačno da mi nismo prihvatili ništa što je pompezno najavljivano iz Prištine, kao priznanje državne granice. Prema tome, sada isti oni koji su nas pratili sa takvim porukama, mislim da im je jasno, možda intimno, da nisu bili u pravu", izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović.

Šefica pregovaračkog tima iz Prištine, Edita Tahiri je rekla, "Fokus naše strane je bio na problemu implementacije postignutih sporazuma, problem koji dolazi sa strane Srbije koja je izbegavala i još uvijek izbjegava da primjeni dogovoreno. Dobar znak je da imamo plan primjene sporazuma o priznavanju diploma, dkj su ostala pitanja stala pred barijerama sa srpske strane. Prema mom mišljenju, oni su opet iskazali nemoć da ispune obavezu primjene dogovora, što nije slučaj sa našom stranom kada je riječ o sporazumima koji su do sada postignuti. Načinili smo neki progres po pitanju regionalne saradnje. Razlike su još uvijek ključne i čini mi se da Srbija još nije spremna da ukloni prepreke regionalnoj saradnji i, posebno, učešću Kosova u njoj. Pitanje integrisanog upravljanja granicama je prvi put bilo na stolu, razlike su konceptualne, a naša pozicija je da prihvatamo evropski model upravljanja granicama. Mi to prihvatamo i primjenjuujemo taj model sa Makedonijom i Albanijom, a uskoro ćemo imati sporazum i sa Crnom Gorom. Čini mi se da je druga strana, u principu, željela da radi na ovom konceptu, a tendencija je bila da se on politizuje, što je kategorično odbačeno sa naše strane."

Evropski posrednik u pregovorima, Robert Kuper je zaključio, "Načinili smo napredak u više oblasti, dok smo postigli sporazum u jednoj od njih. Riječ je o univerzitetskim diplomama. Ranije je postignut principijelni dogovor o ovome, što zvuči dobro ali takav dogovor ništa ne znači dok se ne postigne praktični sporazum. Proveli smo dosta vremena nad ovim pitanjima i obje strane su tražile rješenja I uspjela su ih naći. Sada imamo sistem po kojem će EU biti odgovorna da ga sprovede u djelo i nadam se da će od početka naredne godine svi sa univerzitetskim diplomama Beogarad ili Prištine, biti u stanju da ih upotrijebe za nastavak obrazovanja ili za zapošljavanje na drugoj strani."

Naredni krug razgovora je zakazan za 30. novembar u Briselu.

XS
SM
MD
LG