Linkovi

EU: Najvažnije da je Rama posetio Beograd


Zgrada Evropske komisije

Bez obzira na incidente tokom posjete albanskog premijera Beogradu, iz briselskog ugla ta posjeta znači važnu prekretnicu u odnosima dvije strane, nakon dugih decenija šutnje...

U Briselu danas odbijaju da komentarišu incident tokom posjete albanskog premijera Beogradu. Umjesto toga, naglašavaju važnost uporne gradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu. Na to ste se obavezali u svjetlu evropskih perspektiva, podsjećaju evropski zvaničnici.

Bez obzira na incidente tokom posjete albanskog premijera Beogradu, iz briselskog ugla ta posjeta znači važnu prekretnicu u odnosima dvije strane, nakon dugih decenija šutnje.

"Posjeta premijera Rame Srbiji juče i danas treba da predstavlja ključnu tačku odnosa dvije države i očekujemo da će lideri pokazati snaženo opredjeljenje i političku hrabrost i da će gledati u budućnost i ponovo uspostaviti odnose nakon 68 godina. Ovo bi trebalo biti još jedan znak pozitivnih promjena u regionalnom dijalogu Zapadnog Balakana. Govoreći šire, svima je jasno koliko je važna regionalna saradnja u svjetlu evropskih perspektiva regiona, pomirenja, te mi ohrabrujemo sve države regiona da nastave tim putem", poručila je portaprolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Evropljane u ovom stavu nije razuvjerila ni tvrdnja premijera Srbije, Aleksandra Vučića da je posjeta bila propuštena prilika.

"Ono što smo do sada govorili jasno i u šta još uvijek vjerujemo je da je regionalna saradnja od najveće važnosti. Cijeli region je dao obećanje da će se posvetiti tome u okviru evropskih perspektiva. Vjerujemo da se napori u tom smjeru moraju nastaviti u korist stanovnika cijelog regiona, kao što je slučaj i sa naporima na pomirenju i EU čvrsto stoji na tom stajalištu", ističe Kocijančić.

Za EU je, očito, najvažnije da je do posjete došlo, a sve ostalo bi trebalo da bude usaglašeno i dovedeno u ravan komunikacije prihvatljive za obje strane. Ne odsustvom komunikacije, već upravo njenim intenziviranjem, vjeruju u Briselu.

XS
SM
MD
LG