Linkovi

Produžen mandat EULEX-a


Produžen mandat EULEX-a

Evropska unija je za godinu dana produžila civilnu misiju na Kosovu, EULEX. Tim povodom su prvi ljudi misije i evropskog civilnog prisustva na Kosovu u Briselu govorili o dosadašnjim dometima evropskog angažovanja.

Teško da se može govoriti o evropskom uspjehu na Kosovu bez objedinjenog djelovanja na svim njegovim dijelovima i medju svim kosovskim populacijama. Posebno to važi za kosovske Srbe i sjever Kosova svjestan je i specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu, koji je uvjeren da će, na kraju, svi uživati jednake evropske perspektive.

"Sjever će biti dio evropskih perspektiva, kakve će i Kosovo i Srbija uživati. Sjever Kosova ne smije biti ostavljen iza, ne smije biti prepušten konfliktu. Postoji i opšti sporazum da ne treba popularisati ideju o podjeli. Zato je važno da EU i medjunarodna zajednica imaju širok pristup sjeveru, tako da možemo raditi na socijalno-ekonomskom razvoju tog dijela Kosova, da možemo osnažiti vladavinu zakona, gradjanima sjevernog dijela Kosova osigurati bolje usluge", kazao je specijalni predstavnik EU na Kosovu, Piter Fejt.

Sa druge strane, za ukupni proces pomirenja izmedju srpske i albanske zajednice na Kosovu je od posebne važnosti pravično procesuiranje zločina, posebno ratnih. To su danas podvukli Evropljani, ističući nedavne primjere:

"Sudski proces koji se vodi u Beogradu sa srpskim tužiocem, a protiv Srba optuženih za ratne zločine, gdje je bilo potrebno svjedočenje nekih Albanaca sa Kosova. Ponosni smo što smo bili u stanju dovesti te svjedoke u Beograd kako bi sudski proces mogao teći, što je opet veoma dobar signal. Takodje je veoma važno to što smo identifikovali masovnu grobnicu kod Raške. Sada čekam da slično učini i albanska strana, da saradjuje i radi sa evropskim institucijama kako bi imali balansiranu, jednaku poziciju, što je tako važno za pomirenje", naglasio je šef misije EULEX-a Iv de Kermabon.

U svakom slučaju, danas je Političko-sigurnosni komitet EU dao punu podršku nastavku misija na Kosovu koja će, kako je saopšteno, nastaviti posao fokusiran na tri cilja- borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, preuzimanje odgovornosti od strane domaćih vlasti, te napredak na polju procesuiranja ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG