Linkovi

Lideri EU traže kompromis o budžetu


Francuski predsednik Fransoa Oland dolazi na samit EU o budžetu u Briselu, 7. februara 2013.
Francuski predsednik Fransoa Oland dolazi na samit EU o budžetu u Briselu, 7. februara 2013.

U Briselu je počeo još jedan susret lidera EU. Ključna tema - kako osigurati dovoljno novca za funkcioniranje Unije,

U Briselu je počeo još jedan susret lidera EU - ključna tema - kako osigurati dovoljno novca za funkcioniranje Unije, i ključna razmimoilaženja: za jedne je to neželjeno davanje dodatnih moći Briselu, za druge, pitanje opstanka asocijacije drzava.

Zvuči dramatično, ali zaista jeste tako - već godinama u krizi, Unija je došla do trenutka kada, praveći okvir višegodišnjeg budžeta, mora odlučno zaustaviti slobodni pad. A to postaje sve teže...

"Pregovori o budžetu su uvijek teški, dugi i često, cak i za nas, haotični. Dešava se da se tokom pregovora često gubimo u detaljima, prevdjajući veću sliku, a ona je upravo važna", ističe predsjednik Evropskog vijeća, Herman Van Rompuj.

A veća slika je - dramatična nezaposlenost, zaustavljen razvoj, odsustvo slike o budućnosti- od ekonomije do ukupnog ustrojstva Unije.

Evropski parlament, stidljivo podržan od Komisije, traži više, Vijeće manje, dok predsjednik vijeća nudi kompromisno rješenje - 960 milijardi eura budžeta od naredne godine do 2020-te, što, tvrde ekonomisti, dovodi Uniju u ukupan dug od 60 milijardi eura. Takvo nešto, poručeno je iz parlamenta, nikada neće proći. Ipak, sporazum se mora postići...

"Njemački stav je da moramo postići sve kako bi smo došli do porazuma jer trenutna finansijska nestabilnost i nezaposlenosttraže da podijelimo troškove i osiguramo potrebnu solidarnost", istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

U svakom slučaju, rješenje se mora naći i ovo je jedna od posljednjih prilika za to.
XS
SM
MD
LG