Linkovi

Britanija se sprema za trgovinske pregovore sa SAD


SAD i Britanija započinju preliminarne razgovore u Vašingtonu o trgovinskom sporazumu kojim bi se uspostavio novi trgovinski odnos dve zemlje, posle britanskog izlaska iz EU. Britanija se nada da će uklanjanje barijera koje važe u okviru njenih sadašnjih aranžmana sa Evropskom Unijom ojačati trgovinu sa SAD za 40 milijardi dolara do 2030. Međutim, Luis Ramirez, niko ne očekuje da će to biti laki pregovori.

Britanija se sprema da obezbedi povoljnu startnu poziciju u trgovinskim pregovorima sa SAD nešto više od godinu dana pošto je tadašnji predsednik Barak Obama upozorio Britance na posledice po buduće trgovinske odnose ako budu glasali za napuštanje Evropske Unije.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej nada se da Bregzit i politika predsednika Trampa “Amerika na prvom mestu” mogu da izbegnu zamke protekcionizma.

“Veoma je važno da SAD ostanu orijentisane ka pristupu otvorene, slobodne trgovine jer su one najveća svetska ekonomija i ono što se događa u Americi utiče na sve druge. Zato mislim da debata treba da se preusmeri od buke koju stvaraju protekcionistički glasovi prema temi slobodnog tržišta zasnovanog na pravilima. To je veoma važan razgovor koji treba da se vodi”, ističe Liam Foks, britanski ministar trgovine.

Razgovori su tek preliminarni. Britanija nema ovlašćenje da ulazi u trgovinske sporazume dok u potpunosti ne izađe iz Evropske Unije što će se dogoditi za dve godine.

Međutim, rano postavljanje temelja je važno politički, kako popularnost Džeremija Korbina, levičarskog rivala premijerke Mej, raste a uporedo s tim i zabrinutost da bi trgovinski sporazum sa SAD mogao da znači otvaranje britanskog nacionalnog sistema zdravstvene zaštite američkim firmama.

“Nisam siguran da će britanska vlada imati podršku kompletnog javnog mnjenja pri sklapanju trgovinskog sporazuma sa SAD. To bi moglo da postane veoma kontroverzno pitanje”, kaže analitičar Angelos Krisogelos sa Kings Koledža u Londonu.

Za Britance, poljoprivreda je glavna tačka spoticanja. Postoje velike razlike između američkih i britanskih metoda kada je reč o upotrebi antibiotika i genetski modifikovanih useva, od kojih nijedni nisu dobrodošli na policama britanskih prodavnica.

U važnom sektoru finansijskih usluga, veze su već snažne a neki veruju da bi direktan sporazum sa SAD mogao da znači još veći razvoj, kaže investitor Rob Miselbruk preko Skajpa.

“Kada poslujete sa EU, imate posla sa trgovinskim sporazumom gde sve različite osetljive tačke dolaze do izražaja, od italijanskih vinara preko francuskih proizvodjača sira do nemačkih proizvodjača automobile, tako da svaki čist, odnosno direktan sporazum sa SAD može da ponekad bude talac takvih elemenata. Kada poslujete na direktnoj osnovi – tu smo samo mi i oni. Govorimo isti jezik, na mnogim nivoima.”

Predsednik Tramp kaže da želi da brzo sklopi trgovinski sporazum sa Britanijom. Britanci su otišlli u Vašington uvereni da su Tramp i američki Kongres na njihovoj strani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG