Linkovi

Britanija u dubokoj krizi


Kriza oko bregzita intenzivirala se danas dok su britanski i evropski političari nastojali da reaguju na šok posle odluke britanskih birača da njihova zemanlja izadje iz Evropske unije. Neki posmatrači ocenjuju da je trenutna situacija u Britaniji najgora od Drugog svetskog rata. Nastojeći da ublaži situaciju, britanski sekretar za finansije Džordž Ozborn izdao je jutros saopštenje da je britanska ekonomija u suštini snažna i da “Britanija ostaje otvorena za biznis” Premijer Dejvid Kameron ponovio je tu poruku u svom prvom nastupu u parlamentu posle referenduma.

Britanski premijer je u prvom obraćanju parlamentu od održavanja referenduma rekao da je britanska ekonomija dovoljno snažna da izađe na kraj sa potresima.

“Očigledno je da su tržišta nestabilna. Pojedine kompanije preispituju svoje investicije i znamo da ovo neće biti lako", poručio je Dejvid Kameron.

Medjutim, obe vodeće britanske političke stranke – konzervatina i laburistička posle referenduma se suočavaju sa unutrašnjom krizom. Sve su brojniji pozivi da lider opozicione laburističke stranke Džeremi Korbin podnese ostavku, zbog toga što nije uspeo da podstakne dovoljno energičan otpor bregzitu.

“Po mom mišljenju, novi lider konzervativne stranke moraće da raspiše vanredne izbore na jesen da bi dobio novi mandat. Veliko pitanje, na koje Džeremi Korbin treba pošteno da odgovori, jeste da li je on pravi lider naše stranke koji će moći da nas povede na izbore posebno u kontekstu izuzetno složenih pregovora o bregzitu”, naveo je laburistički poslanik Stiven Kinok.

Škotska premijerka Nikola Sterdžon, koja je bila jedan od najaktivnijih političara koji su se zalagali protiv napuštanja EU, osudila je britanske političare kao nekompetentne u intervjuu za BBC.

“Ovo je totalni i sraman haos u vreme kada celo Ujedinjeno Kraljevstvo ima potrebu za liderstvom verovatno više nego u bilo kom periodu posle Drugog svetskog rata. I konzervativna i laburistička stranka su gotovo u potpunosti zanemarile svoju odgovornost i napustile narod širom Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva i gledam sa užasom koliko je to sramno. Neko bi zaista trebalo da smogne snage da nešto preduzme.”

Sterdžon je insistirala da škotski parlament ima mogućnost da uloži veto i da uskrati svoju saglasnost na odluku o bregzitu. Škotski birači su velikom većinom glasali na referendumu za ostanak u EU, a Sterdžon je navela da će ispitati svaku mogućnost da zadrži Škotsku u evropskom bloku, uključujući i novi referendum o nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG