Linkovi

Dileme trgovaca oružjem


Zemlje koje izvoze oružje suočene su sa dilemom da li da trguju sa zemljama koje imaju loše ili sporne standarde poštovanja ljudskih prava.

Prema nedavnom izveštaju parlamenta, Britanija izvozi oružje u nekoliko zemalja sa lošim ili spornim standardima ljudskih prava. Kako iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, Al Pesin, pomenuti izveštaj britanskog parlamenta odražava dilemu sa kojom su suočene sve zemlje koje izvoze oružje.

Britanski mediji su oštrim komentarima, kao i grafikonima prenele podatke o zemljama koje kupuju vojnu opremu. Izveštaj je za vojne stručnjake predstavljao neugodnost, ali ne i iznenađenje, kao na primer za Džeka Mekdonalda, analitičara na Londonskom Kings koledžu:

“Britanija je u istom položaju kao i sve ostale zemlje koje izvoze oružje, odnosno najveći kupci su obično zemlje u kojima ljudska prava nisu ista kao na Zapadu.”

U proteklim mesecima, veliku pažnju privukli su planovi Zapada da počne da dostavlja oružje sirijskim pobunjenicima, posebno sve prisutnijim ekstremnim grupama. Rusija osuđuje takve planove.

“Evropska unija u stvari doliva ulje na vatru u ovom konfliktu, podrivajući održavanje mirovne konferencije”, rekao je Sergej Rjabkov

Međutim, Zapad kritikuje ruske isporuke protiv-vazdušnih raketa sirijskoj vladi, uključujući i zamenika šefa izraelske diplomatije, Zeva Elkina.

“Izrael izražava duboku zabrinutost zbog mogućnosti takvih isporuka. Tražili smo da budu suspendovane dok se stanje ne stabilizuje.”

Takođe se pokreće pitanje Kine, koja postaje sve značajniji svetski izvoznik oružja.

“Kina, po pitanju izvoza oružja, uvek zauzima odgovoran i trezven stav, koji je u skladu sa rezolucijama Ujedninjenih nacija i međunarodnim pravom”, istakao je Hong Lei, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Proizvodnja i prodaja vojne opreme važni su kako za ekonomiju tako i za vojne programe vodećih zemalja u svetu. Ali, Džek Mekdonald tvrdi da to nije tako jednostavno.

“Mada prodaja vojne opreme obezbeđuje veći uticaj izvoznika na te zemlje, to ne znači da će po pravilu doći do pogoršanja stanja ljudskih prava niti će to uticati na njih da prihvate naše standarde.”

Reč je o osetljivoj ravnoteži, koja se tiče života mnogih ljudi i budućnosti zemalja, dok zemlje izvoznice oružja ostaju u trajnoj dilemi i izložene stalnim kritikama gotovo svakog svog poteza.
XS
SM
MD
LG