Linkovi

Istraga ubistva britanskog vojnika


Britanci odaju poštu ubijenom vojniku
Britanci odaju poštu ubijenom vojniku

Britanske vlasti pokušavaju da utvrde kako su dva britanska državljanina – oba poznata bezbednosnoj službi – nedavno počinila brutalan napad.

Više od nedelje otkako je britanski vojnik ubijen usred dana na londonskoj ulici, u očigledno islamistički motivisanom napadu, jedan od osumnjičenih je optužen za ubistvo. Drugi se i dalje oporavlja u bolnici od policijskog ranjavanja.

Majkl Adeboladžo – jedan je od dvojice osumnjičenih za londonski napad – prilikom izlaska pred sud u Keniji, 2010. Bio je optužen za odlazak na obuku u terorističkoj oprganizaciji A-Šabab u obližnjoj Somaliji i deportovan nazad u Britaniju.

„Ovi ljudi nas zlostavljaju, mi smo nedužni, verujte mi.“

Ovih dana se pojavio ovaj video snimak Adeboladžoa na islamističkim demonstracijama 2007. Sada se pomalja slika mladića koji je postao radikalan zahvaljujući ulici i internetu kaže ekspert za terorizam Bruk Rodžers, sa Kings koledža u Londonu.

„Teško je razumeti kada će neko da krene dalje od puke priče o stvarima na internetu, prisustva na ovoj vrsti legalnih mitinga, čak javnog ispoljavanja još radikalnijih pogleda. Teško je pretpostaviti kada će takve osobe da stignu do stvarnog nasilja.“

Oba osumnjičena mladića su dolazila na sastanke islamističke organizacije Al Muhadžirun, koju predvodi Andžem Čudari – koji je protestovao ispred američke ambasade u Londonu, na godišnjicu napada 9/11. Dan posle napada u Londonu, Čudari se pojavio na britanskoj televiziji.

„Ako bismo povukli trupe iz muslimanskih zemalja, ako bismo prestali da primenjujemo sve ove mere ugnjetavanja, mislim da se ovakve stvari onda ne bi događale.“

Sličnu retoriku o okupaciji muslimanskih zemalja su koristili i osumnjičeni u vreme napada, kaže Bruk Rodžers.

„Mislim da je to bilo prilično interesantno, jer su oni britanski državljani koji se izjednačavaju sa ‘našom zemljom’ – mislim da svi znamo šta im to znači... Retorika je jednostavna, potpuno angažovanje, bilo u tim organizacijama u kojima se vode ovakve diskusije – pod islamističkim uticajem – bilo preko društvenih vebsajtova.“

Žrtva, Li Rigbi, služio je u Avganistanu 2009. Međutim, misli se da napadači nisu poznavali svoju žrtvu. Oba osumnjičena su prešla u islam. Preobraćenici su učestvovali u nizu terorističkih prekršaja u Britaniji, kaže Robin Simkoks, iz Instituta za politiku društva „Henri Džekson“.

„Osećaju se kao da im je život skrenuo na pogrešnu stazu. A vera im je u početku uvek bila izlaz. I onda na posletku, neke od njih, odvela je do još ekstremnijih tumačenja.“

Londonski napad je obnovio zahteve da se zabrane radikalni muslimanski propovednici.

„Neko ko ne krši zakon, ali vrlo jasno radikalizuje pojedince i daje im ekstremstičko tumačenje vere, problem je sa kojim je suočavanje krajnje teško“, kaže Simkoks.

Dok istraga otkriva nove detalje, analitičari kažu da će se debata o slobodi govora i obuzdavanju radikalizacije po svemnu sudeći pojačati.
XS
SM
MD
LG