Linkovi

Britanski premijer Kameron u poseti SAD


Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron zajednički su kritikovali oslobađanje Libijca osuđenog za obaranje putničkog aviona iznad Lokerbija u Škotskoj, 1988. godine.

Tokom prve zvanične posete novog britanskog lidera Vašingtonu, Obama je u Beloj kući rekao da bi voleo da dobije novo objašnjenje razloga zbog kojih su škotske vlasti prošle godine oslobodile Abdela Baseta Alija al-Megrahija. Lekari su u to vreme tvrdili da je Megrahiju, obolelom od raka, ostalo nekoliko meseci života. Obama je rekao da je to oslobađanje „loša odluka“, suprotna načinu na koji bi teroristi trebalo da se tretiraju, koja ne odražava neverovatan bol porodica 270 ljudi koji su poginuli u tom bombaškom napadu. On je dodao da je uveren da će britanska vlada objaviti sve relevantne činjenice o tom slučaju.

Kameron se saglasio da je oslobađanje loša odluka i opisao Megrahija kao podmuklog zlikovca i masovnog ubicu.

Američki predsednik i britanski premijer su razgovarali i o globalnoj ekonomiji, Iranu, Avganistanu i izraelsko-palestinskom konfliktu. Kameron je izjavio da bi voleo da se britanske trupe vrate iz Avganistana najdalje do 2015. Predsednik Obama je kao rok za početak povlačenja američkih trupa odredio jul 2011, ali je naglasio da će proces biti postepen.

Kameron do kraja dana treba da se sastane i sa četiri američka senatora koji optužuju naftnu kompaniju „Britiš petroleum“ da je vršila pritisak na Škotsku da oslobodi Megrahija, da bi sklopila ugovor za Libijom o eksploataciji nafte u vrednosti od 900 miliona dolara. Kameron kaže da za oslobađanje okrivljuje škotsku vladu, a ne „Britiš petroleum“.

XS
SM
MD
LG