Linkovi

Britanske vlasti zabrinute zbog bezbednosti u saobraćaju


U svetlu bombaških napada u Moskvi, sistemi javnog saobraćaja izgledaju ranjivo. Londonski sistem je jedan od najvećih i najsloženijih na svetu. Nadležni u britanskoj prestonici već duže rade na povećanju bezbednosti transporta, ali ponekad bez većeg uspeha.

Jula 2005. godine, bombaši samoubice izvršili su napade u tri stanice londonske podzemne železnice i jednom autobusu, u kojima su zajedno sa napadačima poginule 52 osobe. Dve nedelje kasnije, još četiri bombaša su pokušala, ali nisu uspela da napadnu kompozicije podzemne železnice, jer bombe nisu eksplodirale.

Analitičar Džonatan Vud, iz londonske bezbednosne kompanije Kontrola opasnosti, kaže da je javni transportni sistem privlačna meta.

„Napad na javnom mestu, posebno onom koje ljudi svakodnevno koriste, ima veoma jak psihološki uticaj i tendenciju da privuče veliko interesovanje medija. Stoga takvi napadi skreću pažnju na terorističke organizacije i njihove namere i ciljeve.“

Al Kaida je već saopštila da je usredsređena na javni saobraćaj, prema ovom videu na kojem je portparol Al Kaide, Amerikanac Adam Gadan.

Portparol Al Kaide Adam Gadan (arhivski snimak)
Portparol Al Kaide Adam Gadan (arhivski snimak)

„Moramo imati na umu da čak i neuspešan napad na neki masovni transportni sistem na Zapadu, može praktično da paralizuje velike gradove, što neprijatelja košta milijarde dolara i dovodi do bankrostva brojnih korporacija.“

London je možda poznat po svojim autobusima na sprat, ali je posebno ranjiv sistem podzemne železnice, čiji su izvesni delovi stariji od stotinu godina. U gradu ima više od deset hiljada bezbednosnih kamera, uključujući i one u sistemu javnog saobraćaja. Tome bi mogao da se doda i softver za identifikaciju pojava koje nisu uobičajene, kao što je torba ostavljena na klupi.

Medjutim, analitičari kažu da je javni saobraćaj ozbiljan problem za policiju. Razlikovati redovne putnike od napadača je teško, bilo uz pomoć kamere ili lično. Najdžel Inkster, stručnjak za terorizam u Medjunarodnom institutu za bezbednosne studije, kaže da je bombaški napad u Londonu 2005. godine pokazao da je transportna mreža u tom gradu ranjiva.

„Bar jedan od bombaša je detonirao eksploziv u najdubljem delu podzemne železnice, što otežava i spasilačke operacije i forenzička istraživanja, koji se moraju obaviti na licu mesta.“

Ovdašnje vlasti zavise i od toga da li javnost budno prati neobične pakete ili putnike. Londonske transportne vlasti uvele su takozvanu OJSTER karticu, sistem naplate sa namagnetisanim karticama kojim se prati i kretanje putnika. Medjutim, to pomaže jedino u nadgledanju ili istrazi posle incidenta.

„Ne verujem da možete da pratite javni saobraćaj izolovano. To mora biti deo sveobuhvatnog paketa kontraterorističkih mera.“

S obzirom da je London domaćin Olimpijade 2012, bezbednost je velika briga. Grade se nove transportne veze sa Olimpijskim selom. Iako je moguće napraviti nove stanice u kojima se šteta od bombi umanjuje, nadležni kažu da je najbolja odbrana identifikacija napadača pre nego što napadnu.

XS
SM
MD
LG