Linkovi

Veridba britanskog princa Vilijama


Britanski princ Vilijam i njegova verenica Kejt Midlton u intervjuu na dan objavljivanja veridbe

Britanski princ Vilijam je zaprosio svoju dugogodišnju devojku Kejt Midlton, a venčanje je planirano za proleće ili leto 2011, saopštila je britanska kraljevska porodica. Vilijam i Kejt, koji su se upoznali na koledžu 2002. godine, verili su se prošlog meseca za vreme putovanja u Keniji.

Saopštenje iz Bakingemske palate izazvalo je veliku radost u Britaniji, čija je javnost godinama nagadjala kada će se princ Vilijam, drugi u redu da nasledi kraljevski presto, odlučiti da stupi u brak. Vilijam je zaprosio Kejt Midlton prstenom koji je pripadao njegovoj pokojnoj majci – princezi Dajani – čije je venčanje za princa Čarlsa 1981. pratilo milijardu ljudi na svetu putem televizijskog prenosa.

Medjutim, 28-godišnja Kejt Midlton je princeza 21.veka: za razliku od Lejdi Dajane, ona je devojka iz srednje klase, bez aristokratskog porekla, a ona i Vilijam su čak živeli zajedno pred kraj studija na Univerzitetu Sent Endrjuz, u Škotskoj, gde su se upoznali. No sve to nije smetalo britanskoj javnosti i kraljevskoj porodici da prihvate Kejt, koja je godinama sa dostojanstvom podnosila pažnju javnosti i nasrtljivost paparaca, i ostala lojalna Vilijamu i za vreme kratkotrajnog raskida pre dve godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da je zemlja oduševljena vešću o veridbi Vilijama i Kejt.

Ovo je uzbudljiva vest, i siguran sam da cela zemlja danas želi da mladom paru poželi dug i srećan život u braku. Dobio sam vest na parčetu papira, za vreme sastanka kabineta, i kada sam je objavio nastalo je opšte slavlje i aplauz.“

Vilijamov otac, princ Čarls, podsetio je na dug „staž“ mladog para.

„Veoma smo uzbudjeni… Dovoljno su dugo vežbali za brak…“

Roditelji Kejt Midlton, Kerol i Majkl, nekadašnji pilot i stjuardesa koji su postali milioneri kada su razvili privatan biznis, izrazili su veliku radost zbog veridbe.

Kao što znate, naša Ketrin i princ Vilijam su u vezi već godinama, što je dobro za nas jer smo imali prilike da ga upoznamo. Mislimo da je divan mladić i veoma ga volimo. Oni su divan par, proveli smo mnogo veselih trenutaka zajedno i želimo im svu sreću u budućnosti.“

Kejt i Vilijam će se venčati 2011, trideset godina posle „venčanja iz bajke“ princa Čarlsa i princeze Dajane, u trenutku dok se Britanija ponovo suočava sa recesijom.

Neverovatno je koliko postoji sličnosti sa venčanjem Čarlsa i Dajane. Bilo je to vreme ekonomske depresije 1980-ih, i sada se to dešava opet. Mislim da će svi želeti da odvrate pažnju od briga kraljevskim venčanjem“, kaže novinarka Tina Braun.

Brak Čarlsa i Dajane nije imao srećan kraj. Medjutim, kako primećuju komentatori, Kejt je samouverena mlada žena, sportski tip, i navikla da podnosi pritisak pažnje javnosti i britanskih tabloida. Za razliku od Čarlsa i Dajane koji su imali kratku romansu pre braka, ona i Vilijam su imali dovoljno vremena da se upoznaju, a Kejt deluje spremno na dužnosti i izazove života britanske princeze.

U svakom slučaju, srećan kraj im žele milioni širom Britanije, gde je vest o veridbi oduševljenje, iako ne i iznenadjenje. Kraljevsko venčanje bilo je, naime, toliko izvesno da su britanski kladioničari čak prestali da primaju uloge da će 2011 doći do svadbe Vilijama i Kejt.

XS
SM
MD
LG