Linkovi

Velika neizvesnost na izborima u Britaniji


Britanci danas glasaju na opštim izborima za koje se očekuje da će biti najneizvesniji u proteklih nekoliko decenija. Lideri tri najvažnije stranke glasali su rano jutros. Gradonačelnik Londona, Boris Džonson, predvideo je ogroman odziv birača nakon što je nekoliko biračkih mesta prijavilo izlazak birača u ranim jutarnjim satima kakav nije vidjen godinama.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, favorit na izborima je opoziciona Konzervativna stranka koju predvodi Dejvid Kameron, ali se veruje da neće osvojiti dovoljnu podršku za apsolutnu većinu u parlamentu. Pobeda Konzervativne partije označila bi kraj 13-godišnje vladavine laburista i poraz premijera i lidera te stranke Gordona Brauna.

Izbornu trku iskomplikovao je veliki rast podrške Liberalno-demokratskoj stranci, koju predvodi harizmatični Nik Kleg. Kleg, koji je bio relativno nepoznat pre izbora, stekao je veliki broj pristalica posle prve televizijske debate predsedničkih kandidata koja je ikada održana u Britaniji.

Pobednik izbora moraće da predvodi zemlju u fazi oporavka od globalne ekonomske krize, i osmisli plan za smanjenje rekordnog deficita od 236 milijardi dolara. Većina lidera laburista i konzervativaca tvrde da će glasovi za Liberalne demokrate samo otežati formiranje vlade, što je proces koji treba efikasno obaviti radi ekonomskog oporavka.

XS
SM
MD
LG