Linkovi

Britanski tabloid zatvoren zbog hakovanja


Tabloid „News of the World“ (Svetske vesti) zatvoren zbog skandala sa hakovanjem, 7. juli, 2011.
Tabloid „News of the World“ (Svetske vesti) zatvoren zbog skandala sa hakovanjem, 7. juli, 2011.

Kompanija „Njuz Internešnel“ saopštila da zatvara britanski tabloid „News of the World“ (Svetske vesti), zbog skandala povodom hakovanja govorne pošte velikog broja ljudi - od slavnih ličnosti do žrtava ubistava.

Saopštenje o tome objavio je Džejms Murdok, koji je na čelu Evropskih operacija te organizacije. On je rekao da će poslednje izdanje 168 godina starog tabloida biti štampano u nedelju. Murdok je takodje naveo da 'su neprimerene akcije dobru novinsku agenciju transformisale u lošu'.

Skandal sa hakovanjem telefona poprimio je još veće razmere posle izveštaja da su se medju metama našli i članovi porodica vojnika poginulih u Iraku i Avganistanu.

U izveštajima se takodje navodi da istražitelji veruju da su reporteri tabloida „News of the World“ (Svetske vesti) možda podmićivali i pripadnike policije da bi došli do informacija o žrtvama.

Ranije je kompanija „Njuz Internešnal“ saopštila da je 'apsolutno zgrožena i užasnuta' ukoliko su pokaže da su te tvrdnje tačne. Vlasnik organizacije „Njuz Internešnel“ je konglomerat „News Corporation“ medijskog magnata Ruperta Murdoka, inače Amerikanca australijskog porekla. Prema najnovijim izveštajima tabloid „News opf the World“ hakovao je govornu poštu žrtava ubistava i članova njihovih porodica, medju kojima su - nekoliko učenica ubijenih 2002. godine i neke od žrtava žrtava bombaških napada u londonskom metrou 2005. godine.

XS
SM
MD
LG