Linkovi

Kameron: Finansijska situacija gora od očekivane


Novi britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da je zemlja u težoj finansijskoj situaciji nego što se pretpostavljalo i da će biti neophodna velika smanjenja troškova da bi se izbegla dužnička kriza poput one u Grčkoj. Kameron je danas rekao da će oštra smanjenja budžeta neophodna za zaustavljanje sve većeg deficita, pogoditi svakog stanovnika Britanije.

Britanski budžetski deficit iznosi oko 226 milijardi dolara, odnosno 11 odsto nacionalnog bruto proizvoda, što je jedan od najvećih deficita među razvijenim zemljama. Kameron je objasnio da je dužnička kriza Grčke bila upozorenje šta može da se dogodi u zemljama koje „izgube svoj kredibilitet“ nastavljajući da troše daleko više nego što imaju.

U medjuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da namerava da smanji budžet za narednu godinu za 13 milijardi dolara. Planirano je smanjenje broja vladinih službenika, smanjenje beneficija za nazaposlene, kao i povećanje poreza za nuklearne elektrane i aviokompanije.

Grčki ekonomski problemi su doprineli padu akcija na berzama širom sveta i demonstracijama na ulicama Atine i smanjenju kreditnog rejtinga zemlje. Stručnjaci Međunardnog monetarnog fonda kažu da odloženo ili polovično smanjenje budžetskih troškova podriva poverenja investitora u evropske vlade i izaziva pad vrednosti eura. MMF takođe predviđa u Evropi visoku i postojanu nezaposlenost i smanjenje investicija.

XS
SM
MD
LG