Linkovi

Nova britanska vlada najavljuje mere štednje


Nova britanska vlada najavila je da će joj finansijsko zdravlje zemlje biti glavni prioritet.

Kraljica Elizabeta Druga je danas zvanično otvorila sednicu Parlamenta i iznela nacrte zakona koje priprema nova koaliciona vlada premijera Dejvida Kamerona. Svečanost održana u skladu sa vekovnom tradicijom, obuhvatila je fijakere, fanfare, pa čak i topovsku paljbu, ali se kraljica u svom govoru brzo usredsredila na tešku ekonomsku situaciju u Britaniji. Ona je saopštila zakonodavcima da će najvažniji zadatak njene vlade biti smanjenje deficita i obnavljanje ekonomskog rasta.

Dug britanske vlade se u poslednje vreme znatno povećao, dok zemlja pokušava da se izvuče iz globalne recesije. Nova vlada je juče predstavila prvu od više mera sa ciljem smanjenja izdataka za 7 milijardi dolara.

Medju drugim merama koje nova vlada priprema su i one koje bi ograničile ulazak imigranata van EU, kao i reforme političkog sistema, kojima bi se izmedju ostalog zahtevalo da se parlamentarni izbori održavaju svake pete godine. Takodje se predvidja da britanski gradjani dobiju priliku da se izjasne o svakom novom prenosu ovlašćenja na evropske institucije. Očekuje se da će nova koaliciona vlada takodje ukinuti kontroverzni program koji zahteva da strani državljani nose specijalne legitimacije.

XS
SM
MD
LG