Linkovi

Britanska fondacija promoviše "poštenu trgovinu"


Maslinovo ulje iz programa poštene trgovine

Britanska fondacija za tzv. poštenu trgovinu radi na tome da poboljša živote poljoprivrednika u zemljama u razvoju tako što će im garantovati fer cene za njihove proizvode i ulažući u infrastrukturu. Organizacija takodje pokušava da ubedi Britance da počnu da kupuju proizvode iz programa za poštenu trgovinu.

Koraci igre na ulicama Londona imaju odredjenu svrhu. Cilj je da se skrene pažnja na prozivode iz programa poštene trgovine - u ovom slučaju čaj. Fondacija za poštenu trgovinu želi da Britanci promene svoje običaje i da umesto uobičajenog počnu da kupuju čaj iz ovog programa. Barbara Krauter je direktorka za komunikacije te fondacije.

“Mi pijemo dosta čaja ovde u Britaniji ali samo jedna na 10 šolja su iz programa poštene trgovine što znači da se proizvodjačima tog čaja iz zemalja u razvoju plaća stvarna tržišna vrednost tog proizvoda. Znamo da u Indiji, Africi, Ugandi i Tanzaniji živi mnogo farmera koji rade po svim standardima potrebnim za kvalifikaciju za ovaj program medjutim problem je u kompanijama koje još uvek ne kupuju pod tim uslovima”.

Na padinama planine Elgon u Ugadni, Gumutindo farme su prava slika poštene trgovine. Sedam hiljada farmera i njihovih porodica imaju škole i ambulante. Fer cene i godišnji bonusi od berbi su ovim stanovnicima Ugande omogućili da sagrade skladišta za kafu. Garantovane cene ih štite od promenljivosti na tržištu. Šest hiljada kilometara dalje, Fiona Nakusi u Londonu zastupa Gumatindo farmere i upoznaje potencijalne klijente. Ona kaže da je postignut veliki napredak od kada su farme 2004. dobile sertifikat programa poštene trgovine.

“U sistemu poštene trgovine farmeri dobijaju više novca unapred, a na kraju godine ih čeka i bonus”.

Fondacija za poštenu trgovinu pomaže farmerima širom sveta. Pored proizvodjača čaja i kafe iz Afrike i Indje, ta organizacija pokušava da se izbori i za fer cene drugih proizvoda – izmedju ostalog i banana iz Dominikanske Republike. Na sajmu proizvoda iz programa poštene trgovine u Londonu, izloženi su i maslinovo ulje sa palestinskih teritorija, čokolada, pamučne majice i sušeno voće. Endi Maskat kaže da njegova porodica čini sve što je u njihovoj moći da podrže proizvodjače iz ovog programa.

“Sve od pomorandži ili banana ili mandarina – pokušavamo da kupujemo samo proizvode iz programa poštene trgovine. Takodje, kupujemo organsku kafu ili čaj”.

To je ideja fondacije za poštenu trgovinu iza ovog “plesa čaja” – da se svima stavi do znanja da mogu da izaberu proizvode koji će pomoći nekome na drugom kaju planete.

XS
SM
MD
LG