Linkovi

Vanredni parlamentarni izbori u Britaniji zakazani za 6. maj


Britanski premijer Gordon Braun danas je potvrdio da će 6. maja biti održani novi opšti izbori i rekao da očekuje četvrtu uzastopnu pobedu vladajuće Laburističke stranke.

Objavljujući to ispred svoje rezidencije, u Dauning stritu broj 10, Braun je rekao da je Britanija na putu oporavka i pozvao građane da glasaju za Laburističku stranku.

U skladu sa britanskom tradicijom, Braun je prethodno održao sastanak sa članovima svog kabineta, a zatim otišao u Bakingemsku palatu da od kraljice Elizabete zatraži dozvolu da raspusti parlament.

Ankete javnog mnjenja ranije su pokazivale da su konzervativci znatno popularniji od laburista, ali sada nagoveštavaju da bi rezultati izbora mogli da budu tesni.

Braun je izjavio da namerava da ekonomiju učini glavnim pitanjem kampanje. On je izjavio za britanski list Dejli miror da je Laburistička stranka učinila mnogo da povrati Britaniju iz recesije.

Braunov glavni protivnik će verovatno biti vođa Konzervativne stranke, Dejvid Kameron. Konzervativci obećavaju da neće povećavati poreze i da će smanjiti državne troškove kako bi stimulisali privredu.

Britanska Konzervativna stranka nije pobedila na opštim izborima od 1992. godine, kada je premijer bio Džon Mejdžor.

XS
SM
MD
LG