Linkovi

Britanska vlada smanjila budžet


Nova britanska koaliciona vlada odobrila je vanredni budžet pošto je upozorila da je stanje finansija u zemlji daleko gore no što se mislilo.

Državni troškovi će biti smanjeni za četvrtinu, što nagoveštava zatvaranje radnih mesta u državnom sektoru i smanjenje izdataka za socijalne programe. Britanski premijer kaže da zemlja mora da se ugleda na Grčku i počne da vraća dugove. Medjutim, kritičari tvrde da bi ta smanjenja mogla da dovedu do nove recesije.

Klapam park je svojevremeno proglašen za najgori stambeni kvart u Londonu, zbog uobičajenih socijalnih problema - kriminala, droga i nezaposlenosti. Mnogi njegovi stanovnici oslanjaju se na socijalnu pomoć da bi opstali. Oronuli stambeni blokovi trebalo je da budu srušeni i ponovo sagradjeni, ali je ponestalo novca. Vernon De Mejnard je na čelu udruženja lokalnih stanovnika.

Gde je novac otišao? Pitamo kada ćemo dobiti pristojne stanove. Kažu nam 2016, 2017. ili kasnije. Znači ponovo trpi mali čovek sa dna.“

Ovakva mesta mogla bi da budu najteže pogodjena smanjenjem stambenih i socijalnih beneficija. Ali novi britanski ministar finansija, Džordž Osborn, tvrdi da je prethodna Laburistička administracija dovela zemlju na rub bankrostva. Stoga je u vanredni budžet uneo veliko smanjenje državnih troškova od 25 odsto tokom narednih pet godina, što je izazvalo brojne gnevne proteste.

Radnici državnih službi ne žele da snose teret mera štednje umesto bankara koji su izazvali krizu.
Radnici državnih službi ne žele da snose teret mera štednje umesto bankara koji su izazvali krizu.

Dejv Prentis je generalni sekretar Sindikata UNISION.

80 odsto, odnosno četiri petine ovog deficita, nastalog zbog bankara i svih problema koje su oni uzrokovali, podneće državni službenici i usluge koje oni pružaju.“

Britanska vlada potrošila je više od hiljadu milijardi dolara na izbavljenje banaka iz finansijske krize. To je povećalo budžetski deficit na više od 11 odsto bruto nacionalnog proizvoda – što je jedna od najvećih stopa u Evropi.

Vlada navodi da je Britanija, poput Grčke i Španije, u opasnosti da izgubi svoj visoki kreditni rejting, pa stoga smanjuje troškove kako bi uravnotežila budžet.

Suzan Anderson, iz privatne poslovne grupe Konfederacija britanske industrije, kaže da je vlada u pravu što preduzima drastičnu akciju.

Britanija se suočava sa dužim periodom finansijske štednje. Imamo najveći deficit u OECD-u i znamo da treba da preduzmemo akciju. Smatramo da je vlada pronašla dobar odnos izmedju smanjenja državnih troškova i izvesnog povećanja poreza.“

Zahvaljujući funti, Britanija je uspela da izbegne krizu koja je zahvatila evro-zonu.
Zahvaljujući funti, Britanija je uspela da izbegne krizu koja je zahvatila evro-zonu.

Sa sopstvenom valutom Britanija je uspela da izbegne krizu koja je zahvatila euro. Ali Evropa je najveći trgovinski partner Britanije i svi tamošnji problemi će pogoditi britansku ekonomiju. Profesorka ekonomije Vendi Karlin, sa Univerzitetskog koledža u Londonu, kaže da bi istovremena smanjenja budžeta širom kontinenta mogla da pogoršaju stvari.

Ako bi sve velike zemlje u Evropi istovremeno smanjile troškove teško je reći odakle bi dolazila potražnja za održavanje oporavka i rasta.“

Za vlasnike biznisa, poput Mišel Markoni, mogućnost pojave još jedne recesije je zastrašujuća. Ona drži cvećaru na londonskoj pijaci Borou i prodaje robu koja se u teškim vremenima smatra luksuzom. Povrh toga, sada joj preti i povećanje poreza na promet od 20 odsto.

Ne može se mnogo šta učiniti u mom slučaju, moram da se prilagođavam. Verovatno će se kupovati manje cveća, ali misilm da će se kupci, ako održavate kvalitet, uvek vraćati.“

Takav optimizam se primećuje i u javnosti. Nedavna anketa je pokazala da 59 odsto Britanaca podržava vladine mere štednje. Poruka o opasnostima koje sobom nosi dug izgleda dopire do gradjana. Medjutim, puni efekat smanjenja osetiće se tek narednih godina. Više protesta poput ovog je izvesno, dok se Britanija suočava sa najvećom transformacijom u toku jedne generacije.

XS
SM
MD
LG