Linkovi

Boris Džonson odustao od kandidature za premijera

  • Glas Amerike

Bivši gradonačelnik Londona i vodja kampanje za bregzit Boris Džonson

Konzervativni favorit i zagovornik Bregzita, bivši gradonačelnik Londona, Boris Džonson danas je izjavio da se neće kandidovati za premijera Velike Britanije.

Džonson je najavio da neće biti kandidat za rukovodstvo u Konzervativnoj stranci što znači da su sekretar za pravosudje Majkl Gouv i sekretarka za unutašnje poslove Tereza Mej, koja je podržavala kampanju za ostanak, sada favoriti za položaj lidera stranke i zemlje.

Kada je danas saopštio svoju odluku Boris Džonson, je rekao da je nakon konsultacija sa kolegama došao da zaključka da nije osoba za položaj lidera zemlje:

“Moja uloga bi bila da pružim svaku moguću podršku narednoj konzervativnoj administraciji kako bih obezbedio da uspešno ispunimo mandat gradjana pružen referendumom i zalažem se za agendu u koju verujem, da se zalažemo za zaboravljene ljude u ovoj zemlji.”

Džonson je vodio je energičnu kampanju za odlazak iz EU i mnogi su očekivali da će se kandidovatoi za lidera Britanije u periodu kad London kida veze sa evropskim blokom.

Premijer Dejvid Kameron je najavio ostavku pošto su britanski glasači prošle nedelje odlučili da zemlja napusti EU. Naredni premijer će imati zadatak da vodi pregovore o izlasku Britanije is EU sa Briselom.

XS
SM
MD
LG