Linkovi

Sastanak timova za implementaciju


Cilj sastanka u Briselu je da se što skorije vrijeme u djelo sprovede ono što su u prošli petak dogovorili premijeri Srbije i Kosova

Danas u Briselu počeo krug susreta timova za implementaciju nedavno postignutog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Bez izjava za medije, očekuje se a će se prvi skup timova za implementaciju nastaviti i sutra.

Sastanak se vodi po istom modelu kao i dijalozi na najvišoj razini- bilateralni susreti sa evropskim posrednicima i potom zajednički sastanak timova Beograda, Prištine i predstavnika EU. Cilj sastanka je u što skorije vrijeme u djelo provesti ono što su u prošli petak dogovorili premijeri Dačić i Tači, kako bi i Srbija i Kosovo do juna dobili pozitivnu ocjenu Evropskog vijeća i kako bi se, kažu u Briselu, postigao najviši nivo zaštite Srba na Kosovu.

"Sada moramo gledati u budućnost. Ovdje se radi o stvaranju budućnisti za sve ljude Srbije i Kosova, mirna budućnost za sve ljude i njihovu djecu. Ključni korak je postignut potpisivanjem sporazuma. Ovo je i dio procesa za Srbiju i Kosovo da postanu dio EU, a u svemu ovome države članice Unije imaju veoma veliki i aktivan interes", poručio je predsjedavajući Savjeta Ministara EU, Imon Gilmor.

Danas se nisu čule nikakve izjave za medije, a očekuje se da se briselski skup nastavi i sutra.
XS
SM
MD
LG