Linkovi

Brisel se nada nastavku saradnje sa Ankarom


Medjunarodni posmatrači izbora u Turskoj na konferenciji za novinare u Ankari.

Evropljani se nadaju da će rezultat izbora u Turskoj značiti kontinuitet dogovora koji su u toku izmedju Brisela i Ankare, prije svega po pitanju realizovanja evropskog plana zaustavljanja nekontrolisanog priliva izbjeglica iz tog pravca.

Uz ovo, rečeno je da se ozbiljna pažnja posvećuje izvještaju OEBS-a o izborima, koji ukazuje na atmosferu straha i dokidanja medijskih sloboda.

Iznenadjujuće malo komentara rezultata izbora u Turskoj može se čuti sa zvaničnih briselskih adresa, a svi su, uglavnom, formulisani tako da iskazuju nadu u nastavak uspješne saradnje sa novom turskom vladom. Medjutim, nije se mogao zanemariti izvještaj OEBS-a o izborima.

"Uzeli smo u obzir izvještaj OEBS-a o izborima u Turskoj - u samom izvještaju stoji generalna ocjena u provodjenju izbora u miru i na efikasan način. Medjutim, takodje stoji da je atmosfera izbora bila u znaku narušene bezbjednosti, uz nasilne incidente i uskraćivanje medijskih sloboda. Nadamo se da će nove turske vlasti uzeti u razmatranje ove nalaze. To je nešto što mora da se desi, jer vjerujemo da Turska, kao kandidatska zemlja, mora da ima transparetne, poštene izbore", izjavila je Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU.

Već sutra će biti prilike da se više o govori medijskim slobodama - u Briselu se održava treća po redu konferencija o slobodi govora i medija na Zapadnom Balkanu i Turskoj. Kako se očekuje da konferenciji prisustvu prvenstvano novinari regiona, tako je realno i očekivati da će rasprava o slobodi medija, ne samo u Turskoj, već i regionu Zapadnog Balkana izadje iz okvira "opreznog ukazivanja", kakvo su odabrali evropski zvaničnici.

U Briselu ne kriju da im je prioritet broj jedan u ovom trenutku - zaustavljanje nekontrolisanog priliva izbjeglica - a samo preko Turske, i samo tokom proteklog mjeseca, u Evropu je došlo više od 200 hiljada ljudi. Postizanje dogovora sa Turskom da zaustavi tok lizbjeglica je stvar najveće hitnosti i naredne sedmice bi predsjednik Komisije trebao da leti za Ankaru - pitanje je šta nosi sa sobom- zahtjevi Turske su jasni: tri milijarde eura godišnje, bezvizni režim, ubrzavanje evropski integracija.

Sudeći po optimizmu s kojim u evropskim institucijama govore o skorom postizanju dogovra sa Ankarom, Evropljani su spremni da plate traženu cijenu...lakše onu u novcu, nego političku. Do tada, u okviru mehanizma civilne zaštite, Luksemburg šalje ljudstvo za pomoć Hrvatskoj, Luksemburg i Francuska pomažu Sloveniju i, opet Luksemburg je obećao i pomoć Srbiji u bavljenju izbjeglcama.

XS
SM
MD
LG