Linkovi

Evropu čeka teška godina


Evropu čeka teška godina

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj saopštio je datum održavanja narednog samita Evropske unije. Tridesetog januara naredne godine evropski lideri ponovo će se okupiti u Briselu, razgovarajući o problemu nezaposlenosti, koji je tim veći što se u većini evropskih članica očekuje nula ekonomskog rasta, dok se neke od njih spremaju i za recesiju.

Očito, naredne godine se nastavlja evropski hod po mukama - dok se mnoge od evropskih drzava spremaju za nove loše vijesti iz svojih ekonomija, ne nadajući se ničem boljem od recesije, a druge, sretnije, računaju da će ostati na “ pozitivnoj nuli”, predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj šalje pismo šefovima država ili vlada EU pozivajući ih da se 30. januara ponovo okupe u Briselu.

Dobrodošli u salu za sastanke Evropskog savjeta za šefove država ili vlada. Sala je sada prazna, ali ovdje je prilična gužva tokom naših sastanaka. Posljedni put smo diskutovali cijelu noć - a naš naredni summit je već planiran za 30. januar. Ja taj skup intenzivno pripremam, i biće fokusiran na zapošljavanje- a to će biti veliki izazov u situaciji kada se očekuje nula rasta u većini naših ekonomija. Neke od njih će čak imati i recesiju. Mi moramo preduzeti snažnu akciju na polju zapošljavanja, a ponovno uspostavljanje finansijske stabilnosti euro-zone ostaje apsolutni ključ naše budućnosti. Ove smo godine preduzeli ključne odluke kako bi smo prebrodili krizu budžetskih deficita, te su tako gotovo sve naše države uključene u veliki program reformi, što bi trebalo rezultirati većim probojem naših kompanija na tržišta, kao i razumnijim javnim finasiranjem.

Siguran sam do postoji socijalni način izlaska iz krize, krize koja je trajala duže nego što smo se nadali ali nema sumnje da postoji zajednička želja da se ide naprijed kao Unija, koja u potpunosti poštuje sve specifičnosti situacija. Ostavština naših osnivača, kontinent mira, demokratije i prosperiteta, je suviše ipresivna i imam moralnu obavezu da nastavimo sa tom misijom. Dugujemo to našim sugradjanima, Evropljanima. Praznike ću, kao mnoogi od vas, dočekati kod kuće i, po prvi put u životu, sa svojom unukom. Nadam se da će ona, kao i ostali mladi Evropljani, odrasti u dinamičnoj EU, Uniji punoj života”, poručio je Rompuj.

Sa druge strane, ulice, u Evropskom parlamentu, već pozivaju da tek dogovorena medjuvladina pravila novih odnosa na finansijskom planu, kakva se ovih dana užurbano ratifikuju u evropskim vladama, treba da dorastu do evropskog nivoa.

Ovaj sporazum treba da postane dio Lisabonskog sporazuma. Takvo nešto imao I u zaključcima posljednjeg summita- imamo jasnu definiciju I ovaj finansijski sporazum treba da bude uobličen na takav način da prije ili poslije postoji mogućnost da postane dio opšte-evropskog sporazuma”, kaže član Evropskog parlamenta iz Poljske, grupe narodnjačkih partija, Rafal Kazimiež.

U svakom slučaju, Evropu čeka teška i izazovna godina, godina koju treba preživjeti, nadajući se boljim vremenima, a sve su opcije u igri, mada se u Briselu i evropskim institucijama nadaju da će, naravno, uz angažman svih koji na iskustvu zajedništva žele graditi dalje, prevladati opcija snažnije i konsolidovanije Unije, spremne da odgovori izazovima pred njom.XS
SM
MD
LG