Linkovi

Novi krug dijaloga u sredu


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton

Evropska komisija na današnjem zasjedanju u Strazburu nije usvojila izvještaj o progresu Srbije i Kosova u normalizacji odnosa.

Evropska komisija na današnjem zasjedanju u Strazburu nije usvojila izvještaj o progresu Srbije i Kosova u normalizacji odnosa, neophodnom za eventualnu odluku Evropskog vijeća o davanju datuma Beogradu za početak završnih pregovor. Razlog - visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton, će u sredu dati vladi u Beogradu jos jednu šansu za postizanje konačnog sporazuma.

Ključ priče je zajednica srpskih opština na Kosovu i stepen njene autonomije – u sredu ujutro još jedna šansa da se sporazum o tome postgne, te zato i današnja oduka evropskih komesara...

Dokumenti o Srbiji i Kosovu su bili predmet diskusuje, ali danas nisu usvojeni - jer je upravo za sutra najavljen novi krug dijaloga uz posredvanje EU. Uvjereni smo da će ovaj dijalog na nivou remijera rezultrati stvarnim sporazumom", poručuje evropski komesar za proširenje Štefan File.

Ukoliko se sutra postigne sporazum izmedju Beograda i Prištine, do kraja sedmice će Evropska komisija ministrima vanjskih poslova uputiti izvještaj o tome što bi se trebalo naći na stolu ministarskog skupa zakazanog za naredni ponedjeljak u Luksemburgu. U Evropskoj komisiji vjeruju da bi to otvorilo put da šefovi država ili vlada EU juna mjeseca donesu odluku o datumu početka završnih pregovra sa Srbijom, kao i o otvaranju pregovora sa Prištinom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Vrijeme je i za Srbiju i Kosovo da naprave korak od prošlosti i okrenu se zajedničkoj evropskoj budućnisti. Nadamo se da će dva rukovodstva iskoristiti istorijsku priliku kakva im se pru\a, čineći to u istinskom interesu svojih gradjana", naveo je File.

Sa druge stane, značiće to i odustajanje Beograda od zahtjeva za maksimalnom autonomijom kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, uz očekivano popuštanje i sa kosovske srane. Drugim riječima, ukazuju u Komisiji, u balkansku politiku se uvodi do sada rijetko prakticiran pojam kompromisa.
XS
SM
MD
LG