Linkovi

Bridlav: CG brzo ka punopravnom članstvu


Predsednik vlade Crne Gore Milo Djukanovic i glavnokomandujuci zdruzenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlov.
Predsednik vlade Crne Gore Milo Djukanovic i glavnokomandujuci zdruzenih snaga NATO u Evropi Filip Bridlov.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, Filip Bridlav, tokom posete Podgorici pohvalio je Crnu Goru zbog reformi koje je postigla.

Crna Gora može veoma brzo postati punopravna članica NATO-a, a izvanredni rezultati crnogorskih trupa u Avganistanu jedan su od razloga za takvu ocjenu, poručio je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu, Filip Bridlav koji je danas boravio u Podgorici.

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Filip Bridlav ocijenio je da je poziv za članstvo u NATO-u najbolji dokaz kvaliteta dostignutih standarda i reformi koje je Crna Gora sprovela. Bridlav je danas boravio u glavnom gradu Crne Gore, gdje se sastao sa predsjednicima države, parlamenta i Vlade, kao i sa vojnim vrhom.

Rezultate koje je Crna Gora postigla, prezentovao je nap res konferenciji nakon susreta sa nečelnikom Generalštaba VCG admiralom Draganom Samardžićem.

„Pridruživanje Crne Gore neće donijeti samo benefite Crnoj Gori, nego i NATO-u, jer ćemo imati državu, veliku naciju koja se dokazala kao primjer stabilnosti u ovom regionu“, rekao je na konferenciji za novinare Bridlav.

On je poručio da će se u budućnosti fokusirati na nastavak reformi i poboljšanje saradnje između organizacija u okviru NATO-a i Crne Gore.

„Veoma sam zadovoljan onim što sam vidio tokom boravka ovdje. NATO ne primorava nijednu državu da joj se pridruži, to je na samoj državi da odluči i veoma mi je drago što je Vlada Crne Gore odlučila da se pridruže NATO-u i na osnovu toga su ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a poslali pozivnicu i zadovoljan sam veoma što ću biti dio procesa pridruživanja“, kazao je Bridlav.

On je, kako je rekao, čvrsto ubijeđen da Crna Gora može da bude punopravna članica NATO-a. „A jedan od razloga zašto to govorim su izvanredni rezultati koje vaše trupe ostvaruju u Avganistanu“.

„Vaši vojnici, koji su u Avganistanu zajedno sa NATO partnerima, ne samo da su uspješno usvojili NATO standarde, nego su značajno poboljšali svoje kapacitete i zbog toga sam ubijeđen da Crna Gora može veoma brzo da postane punopravna članica“, kazao je Bridlav.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragan Samardžić, rekao je da je, nakon dobijanja pozivnice za članstvo, glavni cilj da Crna Gora što prije postane punopravna članica. „To nije nimalo lak proces, pun je izazova, ali sam siguran da ćemo ga uspješno realizovati, uključujući sve državne organe“.

On je kazao da očekuje da u februaru grupa koju će predvoditi ambasadorka Dragana Radulović, počne pristupne pregovore u Briselu, koji bi trebalo da budu završeni do kraja aprila.

„Tako da bi u maju mogli zauzeti svoja mjesta u odgovarajućim NATO komitetima i drugim radnim tijelima, kao posmatrači, do punopravnog članstva. Paralelno sa tim započeli smo integracioni proces, koji se većinom odnosi na vojsku i kako je integrisati u kolektivni sistem bezbjednosti“, naveo je Samardžić.

On, naveo je, očekuje da sa NATO-om naprave plan integracija do sredine marta, a istovremeno i da NATO završi svoj plan podrške tim integracijama.

„Siguran sam da ćemo uspješno realizovati kompletnu agendu, da ćemo sve obaveze kao i dosad revnosno završiti i da ćemo plan integracija kompletirati u skladu sa agendom koju dogovorimo sa NATO-om“, saopštio je Samardžić.

On je rekao da je Bridlavu predstavio ono što je dosad urađeno na reformi vojske, plan nastavka reformi i viziju kako žele da razvijaju svoje sposobnosti, imajući u vidu dvije krucijalne stvari.

„Da razvijemo sistem bezbjednosti Crne Gore koji će, kao član kolektivnog sistema bezbjednosti, moći odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima u budućnosti i druga – da razvijemo sistem koji će biti održiv. Ništa manje važna stvar za Crnu Goru je da Crna Gora ostaje posvećena regionalnim bezbjednosnim inicijativama“, poručio je Samardžić.

XS
SM
MD
LG