Linkovi

Bregzit seli kompanije iz Londona?


London
London

Velika Britanija je zvanično obavestila Brisel o nameri da napusti Evropsku uniju. O uslovima odlaska i budućim odnosima pregovaraće se u naredne dve godine. Predstavnici londonskog finansijskog sektora brinu da bi povlačenje Britanije sa jedinstvenog evropskog tržišta moglo da ugrozi poziciju Londona kao evropskog finansijskog centra, a drugi finansijski centri u Evropi, Aziji i Americi nadaju se da će imati koristi od toga.

Železnički tunel ispod Lamanša, star 23 godine, nekada je bio simbol veze između Britanije i ostatka Evrope. Odgovarajući način da gradonačelnik Londona Sadik Kan napusti Pariz, gde je ponovio da mu je žao zbog takozvanog “Bregzita”.

Iako smo odabrali da napustimo Evropsku uniju, nećemo prestati da budemo prijatelji i saveznici”.

Prijatelji, ali i suparnici. Pariz je jedan od evropskih gradova koji pretenduju na poziciju Londona, kada Britanija napusti Evropsku uniju – što je proces zbog kojeg će poskupeti poslovanje britanskih kompanija u Evropi.

Mark Jindl je autor Globalnog finansijskog indeksa -najvećeg onlajn upitnika o finansijskom poslovanju širom sveta, koji izlazi svakih šest meseci. Rezultati objavljeni ove nedelje pokazuju da je London zadržao svoju poziciju na vrhu, ali, kaže, nesigurnost zbog “Bregzita” bi mogla da je poljulja.

Neki ljudi će se preseliti u centralnu Evropu. Ali, generalno, ne vidim masovni odlazak iz Londona. London sigurno neće odjednom nestati sa lica zemlje. Pogledajte, sve prvorazredne američke kompanije imaju svoje centrale ovde”.

Jindl kaže da će drugi evropski gradovi pokušati da kopiraju finansijsku infrastrukturu, ljudske resurse i kulturu, koje London ima. Njegov najbliži evropski rival je Luksemburg, koji se nalazi na 18 mestu globalnog finansijskog indeksa. Sledi ga Frankfurt, trenutno na 23.poziciji, koji je nemački finansijski centar i sedište Evropske centralne banke.

Imamo dovoljno internacionalnih škola, dovoljno poslovnog prostora i mislim da smo spremni. Prilično smo sigurni u to da će veliki deo bankarskog sektora završiti ovde, u Frankfurtu”, uveren je Erik Menes iz agencije za investicije "Rajnmajn".

Ali, Pariz tvrdi da ima kulturu koja će namamiti profesionalce. Najveća britanska banka, HSBC, planira da izmesti 1.000 radnih mesta u Pariz do 2019.

"Razlika između Pariza i Franfurta, za naše klijente, jeste to što je Pariz grad velikih kompanija, kako francuskih, tako i internacionalnih, a ima i veoma aktivno tržište”, kaže Arno de Breson, direktor finansijske mreže "Europlace".

Konačno, mogle bi da profitiraju azijske ekonomije koje se munjevito razvijaju, ocenjuje Mark Jindl.

Singapur je treći, Hong Kong četvrti na listi, a inače su bili više od sto mesta iza Londona i Njujorka. Singapur sada zaostaje samo 20 poena”.

Njujork je i dalje drugi na listi, ali je i njegova pozicija oslabila zbog nesigurnosti koja je usledila posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

XS
SM
MD
LG