Linkovi

Preventivno odstranjivanje organa smanjuje rizik od raka


Svake godine, kod milion žena širom sveta uspostavi se dijagnoza raka dojke, dok se kod skoro 200 hiljada ustanovi rak jajnika. Odluka o tretmanu je mnogo teža ako žena ima genetske mutacije nazvane BRCA 1 i 2, koje takodje mogu da povećaju rizik za dobijanje raka grlića materice, bešike, pankreasa i drugih vrsta raka. Nedavna studija pokazala je da žene koje se podvrgnu preventivnoj hiruruškoj operaciji smanjuju rizik od raka dojke i raka jajnika.

Sandra Koen nikada nije imala rak dojke ili rak jajnika, ali se podvrgla hiruruškoj operacije radi uklanjanja dojki i jajnika. Ona je odlučila da se operiše pošto su njena baka i majka umrle od iste vrste raka.

"To je kao da sedite na tempiranoj bombi čekajući da se pojavi rak i zaista to na vas utiče mentalno, jer se sa time borite svakoga dana“, priča Koen.

Lekarima je poznato već godinama da preventivna hiruruška operacija smanjuje rizik od dobijanja raka jajnika i raka dojke za žene kao što je Koen koje imaju mutaciju BRCA 1 ili 2. Medjutim, u jednoj novoj studiji navodi se da hirurški zahvat obezbedjuje duži život tim pacijentima.

Doktorka Suzan Domček sa univerziteta Pensilvanije je koautor studije koja je trajala četiri godine, o oko 2 i po hiljade žena koje imaju genetske mutacije BRCA 1 i 2.

"Kod žena kojima su hirurški uklonjeni jajnici umanjen je rizik od raka dojke, raka jajnika i dodatno one imaju manje šansi da umru od raka dojke ili raka jajnika i da prežive bolest ako je dobiju“, objašnjava dr Domček.

Istraživači su zaključili da bi žene, koje imaju porodičnu istoriju raka dojke ili jajnika, trebalo ohrabrivati da obave genetičke testove. Sandra Koen je testirana i ima savet za druge sa sličnom istorijom.

"Uradite neka istraživanja pod nadzorom stručnjaka za genetiku. Upoznajte druge žene koje su prošle kroz to. To će vas zaista ohrabriti i dati vam snagu da preduzmete akciju“, poručuje Koen.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG