Linkovi

Uloga genetike u lečenju raka dojke


Uloga genetike u lečenju raka dojke
Uloga genetike u lečenju raka dojke

Najnovija studija ustanovila je da genetičke informacije pacijenata sa rakom dojke mogu da pomognu lekarima da ustanove da li će hemoterapija biti delotvorna za borbu protiv te vrste kancera, od koje godišnje umru milioni žena širom sveta. Prenosimo detalje o onome što stručnjaci nazivaju „kristalnom kuglom“ tretmana za rak dojke.

Izbor izmedju delotvornog tretmana i preventivne hirurške intervencije je ključna odluka u borbi pritiv raka dojke. Nova studija zaključila je da informacije o genima pacijenata sa rakom dojke mogu da potvrde da li je hemoterapija najbolji način za borbu protiv bolesti. Genetičke informacije se već koriste kao pomoć pri sprovodjenju lečenja u smislu boljeg predvidjanja i prevencije.

Sandra Koen živela je u velikoj nervozi oko dobijanja raka dojke zato što su njena majka i baka umrle od te bolesti. Ali zahvaljujući genetskom testiranju, ona i njen lekar bili su u mogućnosti da donesu odluku da se obavi preventivna hirurška operacija. Ona kaže da se oseća mnogo bolje sada i preporučuje genetičko testiranje ostalima sa sličnom medicinskom istorijom.

Pronadjite informacije, uradite istraživanje sa savetnikom za genetiku, upoznajte druge žene koje su prošle kroz to i to će vas zaista ohrabriti i dati vam snagu da preduzmete akciju“, savetuje Sandra.

Sada, naučnici iz Nuvera Bionauke, privatne američke istraživačke kompanije kažu da test koji su oni razvili može da ukaže lekarima da li će ili ne uobičajeni tretman hemoterapijom poboljšati šanse pacijenta za preživljavanje. Ako su izabrali hemoterapiju, lako mogu da predju na alternativnu strategiju.

Studija se bavila reakcijom na tretman protiv raka dojke i procenat preživljavanja žena kojima je nedavno ustanovljen invazivan rak dojke. Podaci su bazirani na uzorcima tumora uzetim od 310 pacijentkinja koje su tretirane sa dva hemoterapijska leka. Istraživači su ustanovili da su genetske informacije pacijentkinja pružile pouzdan način za predvidjanje koji tumor reaguje na hemoterapiju, a koji je otporan.

Doktor Čaris Eng sa Klivlendske klinike, koji nije učestvovao u studiji, bavi se istraživanjem raka.

Predvidjanje je uvek dobra stvar, jer kada možete pouzdano da predvidite, možete i da reagujete na pravi način. Recimo da takozvana kristalna kugla kaže da odredjena osoba neće biti dobro posle uobičajenog tretmana za rani rak dojke. To može da izazove veći oprez lekara, da pažljivo prate stvari koje mogu da se povrate ili da daju veoma agresivan tretman“.

Istraživači se slažu da ovakva vrsta testiranja može da spreči da pacijenti budu tretirani lekovima na koje njihovo telo ne reaguje i da može da vodi medicini koja je više usmerena na pojedinca. Stručnjaci kažu da genetičko testiranje takodje smanjuje troškove zdravstvene nege i omogućava lekarima da napadnu maligne tumore bez gubljenja dragocenog vremena. Autori studije navode da su potrebna dodatna istraživanja, ali veruju da će njihovo otkriće pomoći u borbi protiv raka dojke.

XS
SM
MD
LG