Linkovi

Prva predsednica u istoriji Brazila


Nova predsednica Brazila Dilma Rusef

Borac za slobodu, koja je u vreme diktature u svojoj zemlji bila mučena u zatvoru, postala je prva žena – predsednik u istoriji Brazila. Uprkos jakoj kiši, hiljade ljudi su se okupile na ulicama glavnog grada Brazilije, da pozdrave Dilmu Rusef, koja je na istorijsku inauguraciju stigla u „Rols-rojsu“, okruženom pripadnicima obezbeđenja.

Nova predsednica, stara 63 godine, rekla je da njen dolazak na predsednički položaj označava početak „nove ere“. Ona je obećala da će „ukazivati čast ženama“ i „štititi najslabije“, ali da će „vladati podjednako svima“. Nova brazilska predsednica – ćerka doseljenika iz Bugarske – pridružila se tokom 1960-ih levičarskoj gerilskoj organizaciji koja se borila protiv tadašnje brazilske vojne diktature.

Provela je u zatvoru tri godine i prema sopstvenim rečima bila podvrgavana mučenju. Predsednica Dilma Rusef nasleđuje predsednički položaj od Luiša Injasija Lule da Silve, svog političkog mentora koji je upotrebio svoju ogromnu popularnost da bi joj pomogao da dođe na najviši položaj u zemlji. Po izlasku iz zatvora početkom ’70-ih, ona je nastavila svoju političku delatnost i na posletku stupila u Da Silvinu Radničku partiju.

XS
SM
MD
LG