Linkovi

Bramerc: Hapšenje begunaca - prioritet


Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc predstavio je svoj redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz poruku da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najvažniji prioritet njegove kancelarije. Bramerc je podvukao da je neophodno da Srbija pojača napore da uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni tužilac Haškog tribunal podseća da je 10. juna doneta presuda protiv sedmorice visokih oficira Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti. Ta presuda je važna za žrtve, ali i za druge slučajeve koji su u toku u Tribunalu, naglasio je Bramerc, ocenjujući da je potvrda da se u Srebrenici dogodio genocid novi razlog za što brže hapšenje Mladića.

Hapšenje begunaca Mladića i Hadžića ostaje najveći prioritet moje kancelarije. Od mog poslednjeg izveštaja, operativne službe u Srbiji nastavile su napore u potrazi za beguncima. Ti napori, međutim, dali su do sada tek par opipljivijih rezultata. Mi stoga snažno verujemo da sadašnja operativna strategija Srbije mora biti ponovo razmotrena."

Bramerc je ocenio da je u proteklom period Srbija adekvatno odgovarala na sve zahteve Tribunala za pristup arhivama, dokumentima i svedocima i da nema zahteva koji čeka na odobrenje vlasti.

Bramerc: Razmotriti operativnu strategiju Srbije u potrazi za beguncima
Bramerc: Razmotriti operativnu strategiju Srbije u potrazi za beguncima

Srpske vlasti su nam takodje predale ratne beleške Ratka Mladića, što je materijal zaplenjen u februaru 2010. Taj dragoceni i obimni materijal se trenutno analizira i mi smo tražili da bude uvršćen kao dokazni material u nekoliko slučajeva", naveo je Bramerc.

Govoreći o saradnji Hrvatske, glavni tužilac je primetio da Zagreb u celini odgovara na zahteve tužilaštva, ali da ostaje otvoreno pitanje nestalih dokumenata u vezi sa Operacijom Oluja 1995.

Predsednik Haškog tribunala Petrik Robinson ocenio je da je neophodno da se formira fond za pomoć žrtvama ratnih zločina. Robinson je naveo da će sva prvostepena sudjena biti završena do polovine 2012. osim sudjenja Radovanu Karadžiću čiji se završetak očekuje krajem ove godine. On je medjutim istakao da je nemoguće predvideti faktore koji mogu da uspore procese.

Najvažnije, kada se radi o slučajevima Prlić, Stanišić i Simatović, Stanišić i Župljanin, Karadžić, Šešelj… nije moglo da se predvidi otkriće novih dokaza od strane srpskih vlasti – 18 vojnih dnevnika Ratka Mladića koji su navodno pisani u periodu od 1991-95. To otkriće potencijalno bi moglo da značajno utiče na projektovane datume završetka sedam od devet procesa koji su u toku.”

Robinson upozorava da će neki procesi biti usporeni i zbog velikog opterećenja osoblja suda, koji trenutno vodi deset sudjenja sa kapacitetima za šest. On je ukazao na “alarmantnu stopu odlaska iskusnog osoblja tribunala koje traži sigurnije poslove”.

Naglašavam da osoblje masovno napušta tribunal, što će uticati na sve procese, osim jednog."

Robinson je pozvao SB da podrži sud i usvoji mere kao što su stalni ugovori zaposlenih, kako bi Tribunal ispunio svoj mandat.

Predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama, Bruk Anderson, istakla je da SAD pozdravljaju prošlonedeljnu presudu protiv sedmorice visokih oficira Vojske RS.

Presuda je potvrdila da je ubistvo bošnjačkih muškaraca u Srebrenici bilo genocid. To je veoma važna presuda u trenutku dok se medjunarodna zajednica sprema da se okupimo u Srebrenici za manje od mesec dana, kako bismo obeležili 15-godišnjicu genocida.”

Anderson je takodje pozvala na što brže hapšenje optuženih Mladića i Hadžića, kako bi Haški tribunal bio u mogućnosti da završi svoj rad.


XS
SM
MD
LG