Linkovi

Bramerc: Priznanje Srbiji


Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, na sednici Saveta bezbednosti UN, 6. jun 2011.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je pozdravljeno hapšenje i izručenje Haškom tribunalu Ratka Mladića, ali i poručeno da treba intenzivirati napore u hvatanju preostalog haškog begunca Gorana Hadžića. Šestomesečne izveštaje o radu Tribunala i Tužilaštva, podneli su predsednik suda i glavni tužilac, Patrik Robinson i Serž Bramerc, koji su ukazali da je hapšenje Mladića "prekretnica" i "jedan od najznačajnijih dogadjaja" za Tribunal.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc se u obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zahvalio vlastima Srbije na hapšenju najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića, ocjenjujući da je riječ o značajnom događaju za žrtve, Tribunal i međunarodnu pravu:

“Srbija je ispunila jednu od ključnih obaveza prema Tribunalu i istovremeno potvrdila da je vladavina prava kamen temeljac njene budućnosti. Sada ima važnu priliku da pomogne javnosti da shvati zašto je Ratko Mladić uhapšen i zašto pravda zahtijeva da mu bude suđeno.”

Bramerc je međutim istakao da sada očekuje od vlasti u Beogradu da istraže kako je bilo moguće da se Mladić krije 16 godina i da otkriju i kazne one koji su mu pomagali, uključujući i državne službenike:

“Iako je hapšenje Ratka Mladića izvanredan rezultat, ostaje činjenica da je bio na slobodi 16 godina. To pokreće uznemirujuća pitanja o tome kako je bilo moguće da ta osoba izbjegava značajne resurse državnog sistema tokom toliko godina. Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će istražiti i krivično goniti članove mreže za podršku Mladiću tokom njegovog skrivanja.”

Haški tužilac je kazao i da od Srbije očekuje da bez odlaganja uhapsi poslednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića. Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija obratio se i predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson, koji je ocijenio da će suđenje Mladiću svakako uticati na strategiju završetka rada Tribunala.

“Hapšenje Mladića je prekretnica u istoriji Tribunala i približava nas uspješnom okončanju njegovog mandata, uz Gorana Hadžića, jedinog optuženika koji je još na slobodi. Suđenjem Mladiću, Tribunal će ukloniti još jednu opeku u zidu nekažnjivosti.”

Većina ambasadora članice Saveta bezbednosti pozdravila je hapšenje Mladića. Američka ambasadorka Rozmari Dikarlo rekla je da je riječ o "prekretnici na putu ka pravdi i pomirenju i naglasila da

SAD pozdravljaju izjavu predsednika Borisa Tadića da je Srbija bila posvećena hapšenju Mladića. Dikarlo je rekla da Vašington očekuje da sve članice UN-a pomognu u privodjenju ratnih zločinaca pravdi, kao i da zemlje bivše Jugoslavije nastave da saradjuju s Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG