Linkovi

Depresija česta posledica povrede mozga


Povreda mozga može da ima trajne posledice
Povreda mozga može da ima trajne posledice

Kada lekari tretiraju povrede mozga oni uglavnom usmeravaju pažnju na fizičke traume i mentalna pitanja, ali depresija koja može da se razvije može da bude isto tako onesposobljavajuća. Nova studija pokazala je visok procenat slučajeva depresije tokom prve godine posle povrede mozga.

Traumatske povrede mozga mogu da se dogode bilo kome. One mogu da budu izazvane saobraćajnom nesrećom, padovima ili sportskom aktivnošću. Mnogi Amerikanci koji su preživeli oružani konflikt doživeli su povredu mozga zbog eksplozije. Povrede remete normalne funkcije mozga i mogu da vode trajnim posledicama.

Pre nego što je doživeo povredu mozga, Zakari Lajsted nekada je igrao fudbal. Danas bi samo želeo da ponovo hoda. Traumatske povrede mozga mogu da vode ka fizičkom onesposobljavanju kao i promenama u mentalnim sposobnostima, ličnosti i ponašanju. Lekari su takodje ustanovili da one mogu da vode ka ozbiljnoj depresiji. Šejn Dil doživeo je povredu mozga pre tri godine.

„Veoma sam umoran, verovatno još depresivniji nego pre, ali sve ide ka boljem“.

Psiholog Čarls Bombardije i doktor Džesi Fen sa univerziteta države Vašington proučavali su više od 500 pacijenata koji imaju traumatske povrede mozga, tokom godinu dana.

53 odsto pojedinaca koje smo proučavali imali su najmanje jednu depresivnu epizodu tokom godinu dana nakon traumatske povrede mozga“.

Broj pacijenata koji su patili od depresije bio je oko osam puta veći nego što se očekivalo.

„Čak i kod pacijeneta koji pre povrede nisu patili od depresije 41 odsto je imalo nastupe depresije tokom prve godine posle povrede.“

Istraživači su, medjutim, utvrdili da zdravstvena nega po pravilo ne uključuje tretmane za depresiju.

„Ustanovili smo da je samo 44 odsto ljudi koji su bili depresivni primilo bilo kakav tretman, samo oko 40 odsto dobilo je antidepresive, a samo 20 odsto primilo je psihoterapiju“, naglašava Bombardije.

Istraživači su izjavili da su prijavljeni procenti slučajeva ozbiljne depresije verovatno nepotpuni i da je problem najverovatnije veći. Oni kažu da bi, ako bi mentalna nega bila uključena u uobičajenu zdravstvenu negu pacijenata sa traumatskom povredom mozga, to moglo da poboljša njihove šanse za oporavak. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG