Linkovi

BP zabeležio rekordne gubitke


Britanski naftni gigant „Britiš Petroleum“ saopštio je da je zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu u drugom kvartalu ove godine zabeležio rekordne gubitke od 17 milijardi dolara. Kompanija je juče saopštila da namerava da proda deo svoje imovine kako bi nadoknadila gubitke, kao i da će promeniti način poslovanja, uključujući i smenu na vrhu.

Dosadašnji izvršni direkotor BP-ja Toni Hejvord tokom krize u Meksičkom zalivu nije uspeo da uspostavi pravi kontakt sa američkom javnošću, naročito posle ove izjave:

„Niko ne želi da se ovo završi više od mene. Želim da se vratim svom životu.“

Nekoliko nedelja kasnije, dok je izlivanje nafte postajalo sve ozbiljnije Hejvord je primećen kako jedri na svojoj jahti što je iznerviralo mnoge stanovnike regiona Meksičkog zaliva.

„Mislim da on nije bio pravi čovek za ovaj posao. Želim mu dobro, ali potrebno je da se ova nafta očitsti da bismo mi mogli da se vratimo svom životu," kaže tim povodom Bili Nangeser iz Luizijane.

BP je u utorak saopštio da će Hejvorda zameniti dosadašnji operativni direktor Robert Dadli, prvi ne-britanac koji će se naći na čelu kompanije. Predsednik BP-ja Karl Henrik Svanberg je negirao da su politički pritisci imali ulogu u donošenju te odluke.

„Toni je obavio sjajan posao tokom proteklih 30 godina, kao i u svojstvu izvršnog direktora. On je imao ključnu ulogu u poslovnim uspesima kompanije. On je takodje ostvario dobre kontakte tokom krize u Meksičkom zalivu. Medjutim, upravnom bordu i samom Toniju postalo je jasno da će obnova kompanije i njenog ugleda zahtevati novog lidera,“ izjavio je tim povodom predsednik „Britiš petroleuma“, Karl Henrik Svanberg,

Naravno, biće potreban i novi kapital. BP je objavio da planira da proda deo svoje imovine u vrednosti od 30 milijardi dolara tokom narednih 18 meseci kako bi pokrio troškove raščišćavanja i rekordne gubitke u drugom kvartalu. Analitičar Hauard Vildon, iz firme „BCG Partners“ smatra da imenovanje Amerikanca za šefa BP-a predstavlja mudar potez:

„Mislim da jer to vrlo značajno i da je politički ispravno u ovom trenutku. BP šalje poruku da neće napustiti Ameriku i da želi da ostane deo Amerike. Sa izvršnnim direktorom Amerikancem mislim da će odnosi kompanije sa ovom zemljom početi da se oporavljaju posle pada tokom proteklih meseci.“

Novi izvršni direktor Robert Dadli, koji je odrastao na obalama Meksičkog zaliva, nagoveštava promene:

„Nema sumnje da ćemo puno naučiti od udesa u Meksičkom zalivu. Radi se o opremi, ljudima, različitim kompanijama. Kao rezultat, svi ćemo naučiti puno toga - i BP i cela industrija. Siguran sam da će biti promena.“

Ekološke grupe nadaju se da će te promene obuhvatiti i novi fokus na obnovljivu energiju. Direktor britanskog ogranka „Grinpisa“, Džon Soven:

„Želimo da BP zastane. Oni žele da promene šefa, a mi želimo da promene strategiju. Želimo da krenu dalje od nafte, da se povuku iz rizičnih operacija u dubinama Meksičkog zaliva, sa nalazišta škriljaca u Kanadi i na Arktiku, da razviju čista goriva i obnovljivu energiju. Potrebno je da BP promeni svoju investicionu strategiju.“

Od eksplozije na platformi u Meksičkom zalivu 25. Aprila, akcije BP-ja izgubile su 35 odsto vrednosti, što ukupno iznosi - 60 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG