Linkovi

Bostonske bolnice spasile brojne živote


Služba hitne pomoći u Medicinskom centru Tafts

Brojni analitičari kažu da je broj žrtava mogao da bude mnogo veći, da se bombaški napad dogodio u nekom drugom gradu.

U bombaškom napadu za vreme Bostonskog maratona ubijene su tri, a povređno više od 170 osoba. Međutim, brojni analitičari kažu da je broj žrtava mogao da bude mnogo veći, da se bombaški napad dogodio u nekom drugom gradu. Najbolje bostonske bolnice i dobra organizacija zaslužni su za brojne spasene živote.

Kada su žrtve bombaškog napada dovezene u klinički centar „Tafts“ mogle su da vide medicinsko osoblje na svom radnom mestu, spremno za njih. Dr Brajan Bernivolt je šef odseka za hitne intervencije.

“Naš menadžerski tim urgentnog centra bio je spreman mnogo pre nego što su bombe eksplodirale”.

To je zato što je bolnica Tafts svake godine spremna za ponedeljak, kada se održava maraton. Bolnica Tafts je poznata u svetu. Ona je ovlašćena za zbrinjavanje najtežih povreda. Prvoklasni trauma centar za odrasle i decu nalazi se na svega dva minuta vožnje od mesta bombaškog napada. Zapravo, šest najboljih bolnica koje su primile pacijente povređene u tom napadu nalaze se su u radijusu od tri i po kilometra od linije cilja Bostonskog maratona. A kada se radi o traumatskim povredama, vreme spasava živote.

“Činjenica da smo imali bolnice u koje smo mogli da rasporedimo pacijente u odeljenjima za preglede, pružimo opštu negu i stabilizujemo stanje pacijenata na licu mesta, svakako je doprinela spasavanju života. Nema sumnje u to. I siguran sam da je to mnogima sačuvalo ekstremitete”.

Za to postoji još jedan razlog. Mnoge bolnice u Bostonu imaju oblasti za vežbanje, u kojima se simuliraju situacije sa traumatskim povredama. Ovo je centar za kliničke veštine i simulaciju na medicinskom fakultetetu Univerziteta Tafts, u kome se spremaju studenti medicine i bolnički timovi. Glas Amerike je prva televizijska ekipa koja je dobila dozvolu za snimanje od otvaranja centra pre četiri godine. Pacijent je lutka sa daljinskim upravljanjem koja trepće i plače. Tim treba da ustanovi šta nije u redu i da ga leči.

Ovo je dvostruko ogledalo iza kojeg se nalaze instruktori. Oni sa svoje strane prate šta se događa, ocenjuju tim i daju glas pacijentu.

Treniramo, a kada pomislimo da smo sve uradili kako treba, idemo ponovo”, priča dr Horacio Hojman iz kliničkog centra "Tafts".

Doktor Hojman kaže da to poboljšava efikasnost.

"Kada primimo pacijenta, sve radi kao sat. Niko ne mora da govori. Ne moramo ništa da kažemo”.

Ceo tim zna gde treba da stoji, oni znaju koji je sledeći potez i to zaista pomaže pacijentima.

Tako je bilo i u ponedeljak uveče, ceo tim je radio u urgentnom centru.

“Svi smo radili, bilo je teško održati koncentraciju, ali u takvim situacijama, svi morate da radite”.

Program simulacije ne obuhvata scenario za povrede prilikom bombaškog napada, ali posle ove nedelje, možda će uključiti i jedan te vrste.
XS
SM
MD
LG