Linkovi

Boris Tadić završio posetu Crnoj Gori


Predsednik Srbija Boris Tadić tokom boravka na Cetinju, 8. jul 2010.
Predsednik Srbija Boris Tadić tokom boravka na Cetinju, 8. jul 2010.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je boravio u dvodnevnoj, zvaničnoj poseti Crnoj Gori, danas se sastao s gradonačelnikom Herceg Novog Dejanom Mandićem, a popodne je obišao kuću svojih predaka u Pivi. Ipak, u Crnoj Gori se uglavnom komentarišu stavovi izrečeni juče u Podgorici i na Cetinju

Nakon što ga je na aerodromu Podgorica, uz najviše državne počasti, dočekao njegov domaćin, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Srbije Boris Tadić prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori počeo je susretom sa premijerom Milom Đukanovićem,

Đukanović je svome gostu, objasnio je par sati nakon susreta, ponovio optužbe, izrečene uoči lokalnih izbora u maju, da se njegov kabinet miješao u unutrašnje političke stvari Crne Gore, pozivajući se na informacije koje je dobio od bezbjednosnih službi:

‘’Pretpostavljam da vam je jasno da ocjene koje sam iznio, nijesam izrekao u žaru predizborne kampanje i da ih nijesam iznio, a da nijesu utemeljene na činjenicama kojima raspoložu nadležne bezbjednosne strukture Crne Gore. To je nešto sa čime sam upoznao predsjednika Tadića, ali to nije dominiralo našim razgovorima’’.

Tadić je takve optužbe negirao, kao i ranije. Predsjednik Srbije istakao je da je pozvao Đukanovića da posjeti Beograd i potvrdio da se sa Đukanovićem nije saglasio u vezi sa miješanjem njegovog kabineta u crnogorske lokalne izbore.

No, kada su u pitanju druge teme koje su bile predmet razgovora Đukanovića i Tadića, saglasnost je, makar po riječima Đukanovića, bila potpuna:

‘’Mimo susreta predsjednika Država i predsjednika vlada, kontinuirano se odvija razmjena informacija nadležnih državnih organa i službi’’.

S druge strane, predsjednik Vujanović bio je tradicionalno ljubazniji prema Tadiću zbog, kako su dva predsjednika istakli, prijateljstva koje je skoro decenijsko. Zbog toga je, kako navode neki crnogorski mediji, uoči poséete lako postignuta saglasnost da se izbjegne Tadićev susret sa predsjednikom Parlamenta Rankom Krivokapićem koji je nedavno lansirao informaciju o tajnim susretima crnogorskog i srpskog predsjednika. No, Vujanović nije želio da objasni da li je došlo do greške u protokolu:

‘’Protokoli su ugovarali i jednu i drugu posjetu. Nemam potrebu da komentarišem na bilo koji način ono što je sadržaj tog protokola. U svakom slučaju, ono što su bila očekivanja i jednog i drugog predsjednika, u pripremi i jedne i druge poséete, protokoli su ispoštovali’’.

Tadić je na Cëtinju, zajedno sa Vujanovićem prošetao gradskim ulicama i posjetio Mitropoliju crnogorsko primorsku. Na putu do Mitropolije, gdje je Tadića, Vujanovića i njihove saradnike dočekao mitropolit Amfilohije, Tadić je primijetio da nema srpske državne zastave na bivšem srpskom poslanstvu. Jedna fudbalska lopta, namjerno šutnuta prema njemu, bila je prilika da se Tadić fotografiše sa mladim Cetinjaninom, koji je, prije namjerno dodao loptu srpskom predsjedniku.

Predsjednik Srbije danas je posjetio Skupštinu opštine Herceg Novi, a zatim i selo Smriječno u Pivi, rodno mjestu svoga oca Ljube. Iako je u nekim medijima bilo najavljeno da će Tadić u Herceg Novom otvoriti konzulat Republike Srbije, to je iz njegovog kabineta odlučno demantovano.

Tadić je u Podgorici prvi put boravio odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. godine, kada je izjavio da Srbija priznaje referendumski rezultat i da želi sa Crnom Gorom da gradi prijateljske odnose

Iz onoga što su Tadić i Vujanović poslije susreta preneli novinarima jasno je da su velika očekivanja od ove posete bila opravdana, te da je boravak Tadića u Crnoj Gori bio prilika da se o svemu razgovara bez viška emocija, i u interesu obe države.




XS
SM
MD
LG