Linkovi

Borba sa poslednjim pripadnicima ID na granici Sirije i Iraka


Civili beže iz Mosula (arhivska fotografija)

Zvaničnici iračke vojske tvrde da su vladine snage pokrenule operaciju “čišćenja” i poslednjih preostalih boraca Islamske države sa položaja u pustinji na granici sa Sirijom.

U saopštenju vojska navodi da su trupe iračke armije i šiitske Narodne mobilizacione snage učestvovale u kampanji da se proteraju ekstremisti, koji su se krili u velikom delu pogranične oblasti.

Rojters prenosi izjavu pukovnika iračke vojske Salaha Karima da je cilj da se spreče preostale grupe Islamske države da nestanu u pustinjskoj oblasti, a onda je koriste kao bazu za planiranje i organizovanje budućih napada.

Premijer Iraka Hajder al-Abadi rekao je početkom nedelje da su borci Islamske države vojno poraženi, ali da će proglasiti konačnu pobedu tek kada ekstremisti budu iskorenjeni iz pustinje.

Iračke snage su prošle nedelje zauzele poslednji preostali grad pod kontrolom Islamske države, čime je praktično srušen samoproglašeni “kalifat“ te ekstremističke grupe, koja je 2014. zauzela velike delove terotorije na severu i zapadu Iraka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG