Linkovi

Tuna - ugrožena vrsta ribe


Tuna - ugrožena vrsta ribe

Ribe grabljivice se nalaze na vrhu lanca ishrane, ali njihov nestanak bi mogao da prouzrokuje bujanje manjih organizama poput algi i meduza, što bi uticalo na ceo podvodni ekosistem. Neki naučnici veruju da bi takva promena mogla da dovede do potpunog kolapsa života u okeanima. Ipak, odgovorni za regulisanje ribarstva u međunarodnim vodama, do sada su uradili malo da zaštite bar jednu od ugroženih vrsta.

Kejt Vilson je istraživačka novinarka koja je nedavno izvestila o crnom tržištu plave tune, na kojem se ostvaruje prihod od četiri milijarde dolara.

"Naučnici nam govore da će smanjenje količine riba grabljivica, kao što su plava tuna i još neke velike ribe, uticati na ceo ekosistem. Naučnici kažu, navikavajte se da jedete sašimi od meduza i pljeskavice od algi ako dozvolite smanjenje populacije tih velikih riba, jer su one oslonac ekosistema“, priča Vilson.

Naučnici su saglasni da bi ekosistem mogao dramatično da se promeni, ako se prekinu veze u lancu ishrane.

Vladini zvaničnici i članovi organizacija za zaštitu prirode, sredinom novembra u Parizu su razmatrali zakonske propise u ribarstvu koji mogu da utiču na ceo život na Zemlji.

Su Liberman, direktorka za ekološku politiku u neprofitnoj, međunarodnoj organizaciji “Pju”, sa sedištem u Vašingtonu, upozorava da je plava tuna ugrožena.

“Ta riblja vrsta je u lošijoj situaciji nego što smo mislili, i zato pozivamo komisiju da na ovom sastanku zabrani lov na tune. Prestanimo da radimo pogrešno i počnimo da radimo tako da obezbedimo budućnost tih vrsta“, poruluje Su Liberman.

I Liberman i Vilson kažu da su nas dovde doveli pohlepa, korupcija i loše upravljanje ribolovnim kvotama.

“Ribolovne kvote su uspostavljene da bi se omogućilo obnavljanje vrste, ali kvote su veće od onoga što naučnici preporučuju. A čak i u okviru tih kvota, ne vodi se računa o njihovom sprovođenju, ima prevara, riba se prodaje bez dokumentacije do te mere, da se to pretvorilo u milijarde dolara vredan biznis koji će dovesti do smanjenja izuzetno vrednih vrsta”, priča Liberman.

Kejt Vilson kaže da plavoj tuni preti istrebljenje zbog toga što je Japan početkom 1970-ih i ’80-ih povećao potražnju, pa se ribari najviše koncentrišu na podrućja na kojima se mresti ta vrsta tune – Meksički zaliv i Sredozemno more.

“Ne treba vam doktorat iz ribarstva da biste shvatili da to nije naročito pametno. Ako želite da se vrste produže i u budućnosti, ne lovite ih tamo gde se mreste”, ističe Liberman.

To ukazuje na još veći problem.

“Procenjuje se da se smanjila količina 90 odsto vrsta velikih riba. Ono što se događa sa plavom tunom, samo je pokazatelj onoga što se događa sa preostalim vrstama velikih riba u svetu”, objašnjava Vilson.

“Mi ne kažemo da treba obustaviti ribolov, već da ne treba loviti na način na koji se to sada radi. Nije reč o pojedincima sa pecaroškim štapom, ne radi se o sportskom pecanju, nego o industrijskom ribarstvu velikih razmera. Vlade to mogu da promene. To nije ekološka opasnost od koje možemo da dignemo ruke i kažemo ne može ništa da se uradi”, smatra Liberman.

“Ako države zaista žele da zaštite preostale zalihe plave tune, moraju ozbiljno da sprovode pravila i slučaju svoje eksperte kada određuju kvote”, dodaje Vilson.

“Ribu na otvorenim morima moramo zaštititi ne samo da bi se obezbedila dobra morska hrana u restoranima, već zbog budućnosti naše planete. Moramo na pravi način da štitimo okeane i vlade ne smeju da nastave da se ponašaju kao da ćemo to rešavati iduće godine. Brinućemo o kratkoročnoj zaradi kasnije, slušaćemo ribarsku industriju kasnije i kasnije ćemo brinuti o okeanima i životnoj sredini. Mi nemamo taj luksuz”, upozorava Liberman.

Delegati na nedavno održanom međunarodnom skupu su usvojili nove zakonske propise kojima se ograničava ulov nekih vrsta ajkula, dok su kvote za plavu tunu smanjene za svega 4 odsto.

XS
SM
MD
LG