Linkovi

Minijaturni vojnici za bitku kod Vaterloa


Stiv Sent Kler strpljivo i pažljivo oslikava sićušne figure vojnika već 20 godina – 250,000 njih do sada. Ideja mu je da rekonstruiše bitku kod Vaterloa 1815.

Sledeće godine obeležava se dve stotine godina od bitke kod Vaterloa, u kojoj je francuskog vojskovodju Napoleona Bonapartu porazila medjunarodna koalicija predvodjena Engleskom i Prusijom. Pred taj jubilej, penzionisani američki vojni oficir rekonstruisao je slavno bojno polje u minijaturnom obliku, sa četvrt miliona sićušnih, ručno oslikanih vojnika.

Stiv Sent Kler strpljivo i pažljivo oslikava ove sićušne figure već 20 godina – 250,000 njih do sada. Ideja mu je da rekonstruiše bitku kod Vaterloa 1815.

”To je, zapravo, jedna od najvažnijih bitaka u vojnoj istoriji. Prvo, njom je okončana Napoleonova era. Drugo, u bici su učestvovale jedinice iz raznih zemalja u mnogo različitih uniformi. Mislio sam da će to biti veoma interesantno u smislu bojenja figurica.”

Sent Kler je odrastao u vojničkoj porodici i služio u američkoj vojsci 25 godina. Kaže da je oslikavanje figurica bilo način da pronadje balans u životu.

“Jedna od mojih specijalnosti je borba protiv terorizma, što je veoma stresan posao. Kada bih se uveče vratio kući, to je bio način da se opustim jer sam mogao da se potpuno isključim iz dnevnih tema i samo posvetim figuricama.”

Rekonstruišući vojnike, on se precizno pridržava istorijskih detalja, sve do boje ukrasa na njihovim uniformama.

”Trenutno oslikavam perjanice na vrhovima šlemova vojnika iz jedinica grenadira. Oni su nosili crvene perjanice. Oslikavanje figurica je deo dugog procesa. Prvo, mnogo vremena uložim u istraživanje uniformi koje su nosile jedinice. Najkomplikovanije figure su škotski gorštaci u kiltovima.”

Sent Kler čuva figurice u fioci u svom podrumu. Do sada je uložio 20,000 sati rada u kolekciju, ali tvrdi da se ne radi o opsesiji.

“Možda sam kompulsivan ali nisam opsesivan. Tu postoji razlika. Da sam opsesivan, morao bih da oslikavam figurice svaki dan, i to radim na uštrb drugih stvari. Ja imam I druge hobije.”

Procenjuje se da se 200,000 vojnika borilo kod Vaterloa. Sent Kler je oslikao I dodatne figurice kako bi mogao da predstavi različite scene iz bitke.

“To nam pokazuje engleski bataljon u borbi protiv francuske konjice…”

Figurice izložene na ovoj maketi bojnog polja predstavljaju oko četiri procenta njegove ukupne kolekcije. Sent Kler kaže da mu je potrebna površina veličine terena za odbojku da bi izložio sve figure.

“Ne postoji nijedna druga kolekcija na svetu sa četvrt miliona figurica. Do kraja godine, svi rezervni vojnici biće završeni.”

Sent Kler želi da donira svoju kolekciju nekom muzeju, ali za sada nema interesenata. Medjutim, on se nada da će njegovi mali vojnici pronaći svoj dom i biti izloženi na vreme za proslavu dva veka od Bitke kod Vaterloa, iduće godine.

XS
SM
MD
LG