Linkovi

Kanola - od polja preko friteze do goriva


Dajen Kerns iz kompanije Poljoprivredni proizvodi Šenandoa u Virdžiniji kaže da je proizvodnja biodizela način da lokalna poljoprivreda nastavi sa radom a ujedno sačuva životna sredina.
Dajen Kerns iz kompanije Poljoprivredni proizvodi Šenandoa u Virdžiniji kaže da je proizvodnja biodizela način da lokalna poljoprivreda nastavi sa radom a ujedno sačuva životna sredina.

U traganju za alternativnim izvorima energije biljno ulje postaje sve popularnija zamena za sirovu naftu. Gorivo za dizel motore lako može da se proizvodi od soje, kanole i drugih inače jestivih ulja. Jedna kompanija, nedaleko od Vašingtona, uzgaja kanolu i od nje proizvodi i jestivo ulje i gorivo za motore. Njeni menadžeri kažu da isto može da se radi bilo gde u svetu.

Sveže prženi krompirići popularan su prilog uz roštilj u Krčmi Kork strit, u gradiću Vinčesteru, u Virdžiniji.

Šef kuhinje, Kris Benet, kupuje ulje u kome ih prži od obližnje kompanije Poljoprivredni proizvodi Šenandoa. Ali kada se ulje istroši kompanija ga ponovo preuzima.

"Pretvoriće ga u biodizel", kaže Kris Benet.

Direktorka Dajen Kerns, kaže da im ulje služi za pogon poljoprivrednih mašina.

"Ljudi i njihove aktivnosti su deo šire slike. Ako koristimo stvari na ekološki način, to je ogromna korist", kaže Dajen Kerns.

Kako se grad širi, farmi je ovde sve manje. Dajen Kerns smatra da bi im proizvodnja biodizela pomogla da opstanu. Ali kaže da joj nije stalo do zarade.

"Razlog nije želja da pravim milione dolara, već da pomognem lokalnim farmerima i da pokažem da je moguće živeti od toga", kaže ona.

Proizvodnja biodizela u svetu raste. Ali Kerns i njeni partneri se razlikuju od većine jer sve rade sami - ona uzgaja kanolu, a njen partner Džoš Lajdeker proizvodi jestivo ulje. Potrošeno ulje preuzimaju natrag i pretvaraju ga u bioduzel, u sistemu koji je Lajdeker sam konstruisao.

"Ja sam inženjer-amater. Nemam fakultet, ali sam uvek bio vešt u rešavanju tehničkih problema", kaže Lajdeker.

Čak je smislio način kako da sve ugradi u kamionsku prikolicu.

"Hteli smo da napravimo potpuno pokretan sistem, koji možemo da dovučemo do mušterije i proizvedemo gorivo na licu mesta", kaže Lajndeker.

Pošto je sistem pokretan, a hemijski proces jednostavan, Lajndeker kaže da bi mogao da radi bilo gde u svetu gde ima uljastih biljaka. Dajen Kerns dodaje da je sistem ekonomičan jer proizvedeni biodizel staje koliko i obično dizel gorivo.

"Uz mali profit, cena je skoro jednaka - što me veoma raduje", kaže Dajen Kerns.

To takođe znači da svoje jestivo ulje mogu da prodaju jeftinije - na radost Krisa Beneta.

"Mislim da je ideja sjajna, naročito otkako je gorivo postalo skuplje od mleka. Naši troškovi su manji, njihovi takođe, a sve je ekološki prihvatljivije", kaže Benet.

Povrh svega, pomoći će lokalnim farmerima da opstanu.

XS
SM
MD
LG