Linkovi

Nova knjiga Bila Klintona o ekonomiji


Nova knjiga Bila Klintona o ekonomiji

U jeku visoke stope nezaposlenosti u Americi bivši predsednik Bil Klinton ponudio je svoj recept za privredni oporavak zemlje, u svojoj knjizi naslovljenoj „Povratak na posao.“

Primerci najnovije knjige bivšeg američkog predsednika izloženi su na istaknutim mestima po vašingtonskim knjižarama.

Kupac Ron Kolins je demokrata koji je razočaran predsednikom Barakom Obamom. On kaže za Bila Klintona da je „dašak svežeg vazduha“.

Znao je šta radi. Obezbedio nam je ekonomski prosperitet taklo da, s obzirom na to i na vreme u kojem živimo, naravno da smo zainteresovani za njegovu knjigu,“ kaže Kolins.

Knjiga „Povratak na posao“ promoviše politiku koja je uglavnom u skladu sa onom koju sprovodi predsednik Obama, kao što su finansijski stimulans i investicije u zelenu tehnologiju. Međutim, Klinton zamera predsedniku i drugim demokratama što nisu uspeli da formulišu poruku koja bi kontrirala poruci republikanca o ograničavanju federalne vlasti i održavanju niskih poreza.

Met Dalek predaje istoriju i političke nauke u vašingtonskom centru Univerziteta države Kalifornije.

Bil Klinton u svojoj knjizi izražava frustraciju koju oseća veliki broj demokrata. Oni veruju da Bela kuća nije dovoljno dobro sprovela u delo svoju poruku za privredni oporavak. Nezadovoljni su zbog jačanja uticaja republikanaca, kao i zbog „Pokreta čajanka“, koji je postao snažan glas u debatama o ekonomiji,“ kaže Dalek.

Klinton u svojoj knjizi piše da su političke razmirice oko podizanja nivoa državnog duga stvorile utisak da ja Amerika „slaba i zbunjena.“ Ali on kaže da je pogrešio kada je verovao da je predsednik Obama mogao da brže sprovede te ideje u delo. Bela kuća takođe umanjuje značaj komentara o nesuglasicama između Obame i Klintona.

„Rekao bih da je ta knjiga od velike pomoći, jer ističe pozitivne korake koje preduzeo predsednik Obama,“ rekao je portparol Bele kuće Džj Karni.

S obzirom da je do narednih predsedničkih izbora ostalo još godinu dana, nova knjiga Bila Klintona -- koji je za sobom ostavio budžetski suficit i stopu nezaposlenosti od svega 4,5 odsto -- mogla bi da podstakne nove energične debate o američkoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG