Linkovi

Pod lupom: Napadi bespilotnim letelicama


Upotreba američkih bespilotnih letelica za napade na terorističke mete sve više su predmet istrage kako u svetu, tako i u SAD.

Upotreba američkih bespilotnih letelica za napade na terorističke mete sve više su predmet istrage kako u svetu, tako i u Sjedinjenim Državama. Pobornici takozvanih “dronova”, kažu da su oni izuzetno efikasni u borbi protiv terorista, dok kritičari tvrde da se takvim napadima krši međunarodno pravo.

Bespilotne letelice, poput “Predatora”, sve češće se koriste u borbi protiv terorističkih grupa, kao što je al Kaida. Prema podacima istraživačkog centra “New American Foundation”, u poslednjih osam godina, u napadima dronovima izvršenim u Pakistanu i Jemenu ubijeno je oko 3.240 militanata. Broj civilnih žrtava procenjuje se na oko 370.

Kristofer Kouker, profesor Londonske škole za ekonomiju, autor je knjige “Štreberski ratnici: Kako tehnologija 21. veka menja način na koji ratujemo i mislimo o ratu”.

“Postoji šest američkih baza, četiri u Americi, jedna u Nemačkoj i jedna u Južnoj Koreji, odakle kreće većina napada dronovima. Postoji, naravno, i komandni lanac. Danima, po osam sati dnevno, provedete ispred ekrana i samo ponekad dobijete komandu da ispalite projektil”. kaže Kouker.

List Njujork Tajms pre neki dan je objavio da Pakistan dozvoljava ulazak dronova u vazdušni prostor te zemlje, ali traži za uzvrat ciljane napade na pakistanske neprijatelje. Pakistanska vlada demantovala je te tvrdnje, dok ih američka nije komentarisala.

Napadi dronovima izazvali su ulične proteste u Pakistanu. Advokat Arif Nijazi radi u Islamabadu.

“Ti napadi predstavljaju puku agresiju, bespravno ulaženje u našu zemlju i kršenje našeg suvereniteta”, tvrdi Naiz.

Marko Rosini, stručnjak za međunarodno pravo na Vestminsterskom univerzitetu, kaže da je zakonska osnova za napade bespilotnim letelicama – nejasna.

“Poznato je da većinu napada vrši Centralna obaveštajna agencija - CIA, tako da ne znamo kako i zašto nečije ime dospe na listu ciljeva”, kaže Rosini.

Kristofer Kouker ukazuje na razlike u pravilima upotrebe dronova od strane CIA-e i Pentagona.

“Vojska u stvari može da likvidira samo nekoga za koga stoprocentno znaju da to zaslužuje. CIA vrši ciljane napade na osnovu ponašanja, za koje veruju da je karakteristično za teroristu”, objašnjava Koker.

Zagovornici dronova ukazuju na visok stepen efikasnosti, kao što je ubistvo drugog po rangu al-Kaidinog komandanta Abua Jahje al-Libija, u Pakistanu prošle godine.

U međuvremenu pojavila se kotroverza o upotrebi dronova protiv američkih državljana osumnjičenih da su članovi terorističkih organizacija.

Direktor CIA-e Džon Brenan govorio je o tom pitanju na senatskom pretresu povodom svoje kandidature za pomenuti položaj u februaru.

“Mislim da svaki Amerikanac koji se time bavi mora da zna da je neprijatelj zemlje, a SAD će preduzeti sve što može da uništi neprijatelja da bi američki životi bili sačuvani”, rekao je Brenan.

Mnogi analitičari predviđaju da će posle povlačenja NATO snaga iz Avganistana krajem iduće godine, dronovi imati značajnu ulogu u borbi zapadnih zemalja protiv terorističkih grupa.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG