Linkovi

Bez novih stimulativnih mera


Bernanki: Tenzije oko podizanja granice zaduženosti nanele štetu ekonomiji

Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je da ta institucija i dalje ima na raspolaganju širok izbor instrumenata koje može da upotrebi u cilju stimulisanja ekonomije, ali nije naveo kada i kako bi oni mogli da budu upotrebljeni.

Bernanki je to rekao danas na sastanku vodećih ekonomskih stručnjaka u državi Vajoming. Investitori i ekonomisti su danima spekulsiali da li će Bernanki u svom govoru nagovestiti nove stimulativne mere za oporavak američke privrede.

Šef federalnih rezervi je, medjutim, rekao da je većina mera koje bi podstakle dinamičan ekonomski rast van nadležnosti te institucije. On je takodje naveo da su nedavne političke tenzije oko podizanja granice zaduženosti zemlje nanele štetu ekonomiji time što su umanjile poverenje poslovnih kompanija i potrošača.

Bernanki je govorio neposredno nakon što je u vladinom izveštaju objavljeno da je američka ekonomija u drugom kvartalu rasla po godišnjoj stopi od 1 odsto – još manje od skromnih 1,3 odsto, koliko su eksperti očekivali.

XS
SM
MD
LG