Linkovi

Vlada Srbije poništila odluke o Trepči


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada u Beogradu poništila sve odluke o Trepči koje su donele privremene institucije u Prištini. Takođe, Vučić je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je sada na Srbiji da nastavi pregovore sa Prištinom u Briselu o telekomunikacijama.

Vlada Srbije je donela odluku o poništavanju svih odluka, akata i radnji privremenih institucija u Prištini o kompaniji Trepča, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. Na konferenciji za novinare on je rekao da je Trepča od vitalnog značaja za opstanak severa Kosova i da Vlada zato polako, ali sigurno, priprema određene mere.

Vlastima u Prištini je poručio da ne šalju specijalne jedinice kosovske policije "Rosu" na sever da preuzmu Trepču, a na tvrdnje Privredne komore da Trepča vredi 200 milijardi evra, Vučić je odgovorio da je 85 odsto nalazišta u južnom delu Kosovske Mitrovice, a da na severu ima svega četiri miliona tona:

"Da otmete ne možete. Ne damo vam. I ne može da otme niko na svetu. Zato što ne damo da se dira u pravo svojine. Ni Albancima, ni onima koji su ih na to nagovorili. Ne damo vam, formalno-pravno vam ne damo. Nećemo da vam omogućimo to. Bez ikakve sile, bez ičega."

Aleksandar Vučić je rekao da je sada na Srbiji da sa Prištinom u Briselu nastavi razgovore o telekomunikacijama, a kako je napomenuo, u briselskim pregovorima je zatražio da se prvo razgovara o imovini, jer se, kad se pokrene bilo koja tema, na kraju uvek dođe do toga, objasnio je Vučić. Onima koji u Srbiji pozivaju na prekid evrointegracija, poručio je da u izbornoj kampanji nikoga nije lagao:

"Govorio sam istinu narodu, i rekao sam narodu – glasate za Vladu koju ću ja da vodim. Biće Vlada koja će zemlju da drži na evropskom putu. I biće Vlada koja neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Ako mogu takvu Vladu da vodim, vodiću je. Drugačije neću da je vodim."

I na sednici Skupštine Srbije tema je, makar kroz poslanička pitanja uglavnom bila Kosovo – lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović pitao je premijera Srbije zašto misli da je bilo šta u vezi sa imovinom na Kosovu "zakucano", kad je pitanje imovine osnovna civilizacijska vrednost.

Šefica poslaničkog kluba DSS Sanda Rašković Ivić tražila je odgovor zašto nije sazvana posebna sednica skupštine o Kosovu, dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio da bi predsednik i premijer Srbije morali da kažu koje su to crvene linije u politici prema Kosovu.

XS
SM
MD
LG