Linkovi

Leterm, Tadić: Budućnost Srbije u EU


Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Belgije Iv Leterm u Briselu, 15. jul 2010.
Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Belgije Iv Leterm u Briselu, 15. jul 2010.

Državna delegacija Srbije, koju je predvodio predsednik Boris Tadić, posetila je danas Brisel i vodila razgovore sa premijerom Belgije, Ivom Letermom, čija zemlja trenutno predsedava EU. Sa Belgijom je tom prilikom potpisan sporazum o saradnji u oblasti socijalne zaštite, dok je fokus političkih razgovora bio na intergracijskom procesu Srbije, Kosovu i saradnji sa Haškim Tribunalom.

Susret je upriličen u rezidenciji belgijskog premijera, koji je, nakon njega, upitan o stavu predsedavajuće Belgije po pitanju skoro očekivanog mišljenja Medjunarodnog suda pravde i njegovog eventualnog uticaja na integracijski proces, rekao da će Belgija pažljivo posmatrati reakciju Srbije na mišljenje Suda o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Predsednik Srbije je po tom pitanju bio izričit:

"Za nas, jednostrano proglašenje nezavisnosti nije održivo rešenje. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni pod kojim okolnostima - ni direktno ni indirektno. Srbija je spremna da pregovara o održivim rešenjima – za nas takvo rešenje nije ako jedna strana dobija sve, a druga strana, Srbija, gubi sve."

Premijer Belgije Leterm je uzvratio:

"Uveren sam da budućnost Srbije leži unutar EU. Takodje koristim priliku da se zahvalim predsedniku Tadiću za njegovo prisustvo komemoraciji u Srebrenici i rezoluciji o Srebrenici koju je parlament u Srbiji usvojio. Od nas, kao predsedavajućeg EU očekuje se da promovišemo konsenzus oko svakog od koraka koji treba da se preduzmu od strane Saveta kada je reč o kandidaturi Srbije. Razgovarali smo vrlo detaljno o evoluciji koju očekujemo u narednim sedmicama i mesecima na tom polju."

Predsednik Srbije Boris Tadić takodje je istakao sledeće:

"Pomirenje je od ključne važnosti, kao i hvatanje preostalih begunaca, Mladića i Hadžića, koji su čak i danas slobodni ljudi. Učinićemo sve što je moguće kako bismo ih našli i poslali u Hag. Činimo to ne samo zato što postoje uslovi kada je reč o evropskim integracijama, već i zbog nas i poštovanja zajedničkih vrednosti."

Danas je, na nivou ministara spoljnih poslova, potpisan i medjudržavni sporazum o saradnji u socijalnim pitanjima izmedju belgije i Srbije. Inače, nezvanično, u sedištu evropskih institucija, Komisiji posebno, danas se pitaju kako se desilo da je najviša delegacija iz Beograda, dolazeći u Brisel zaobišla institucije Unije. Zvanični Beograd im, kako se saznaje, nije ponudio nikakvo objašnjenje o tome.



XS
SM
MD
LG