Linkovi

Podrška grčkom narodu iz Brisela


Danas i Brisel na nogama u podršci Grcima, kako poručuju demonstranti, onom dijelu Grčke koji ni kriv ni dužan mora vraćati dugove bogatih. Umjesto reakcije na poruke njemačke kancelarke Merkel, za sutra je zakazan sastanak evropske radne grupe koja bi trebala usvojene evropske anti-krizne mahanizme, konačno i pustiti u pogon.

Danas se u Briselu na trgu izmedju Evropske komisije i Vijeća okupilo nekliko stotina demonstranata u znak podrške grčkom narodu koji, kako kažu slogani demonstranata, ne smije niti može plaćati dugove bogatih.

"Svrha ovih demonstracija je solidarnost sa grčkim narodom. Mjere su izglasane u grčkom parlamentu ali, prema istraživanjima, 60 do 70 odsto Grka je snažno protiv njih jer će ih koštati izmedju 20 i 30 osto njihovih plata. U isto vrijeme u Grčkoj, ali i u ostatku Evrope, vidimo da se mala grupa veoma bogatih još više bogati, dok siromašni postaju još siromašniji. Zato se solidarišemo sa radnicima i siromašnim, sa zahtjevom: Sada je vrijeme za bogate da plate za izlazak iz krize jer su oni koji su pored ostalog i od krize stekli dobit", kaže Badun Dekers iz Radničke partija Belgije.

Nismo mi koji treba da platimo krizu, već bogati koji su je i proizveli uzvikivali su, pored ostalog, danas protestanti obilazeći evropske institucije. Niko od zvaničnika im se nije obratio, niti je bilo reakcija na proteste.

Bez reakcija na izlaganje Angele Merkel
Bez reakcija na izlaganje Angele Merkel

Danas je Brisel i bez zvaničnih reakcija na pozive iz Njemačke, upućene ostatku Evrope , gdje kancelarka Merkel pred skori skup G20 traži strožu regulativu medjunarodnih finansijskog tržišta, dok od evropskih vlada očekuje veću budžetsku disciplinu. Oni koji se o nju ogluše trebali bi, prema Merkelovoj, to i osjetiti na uskraćivanju evropskih fondova i prava glasa u evropskom društvu.

Zvanične reakcije Brisela se očekuju nakon sutrašnjeg, prvog u nizu sastanaka radne grupe EU koja će, na poziv predsjednika Evropskog vijeća Van Rompuja, pokušati da od do sada stavljenog na sto sastaviti funkcionalan anti-krizni mehanizam. Saznaje se da Nijemci za sutrašnji sastanak donose plan od devet tačaka koji bi, poput rješenja kakvima pribjegavaju na nacionalnom nivou, predvidjao striktna ograničenja u trošenju i postocima do kojih potrošnja može ići u odnosu na bruto-nacionalni prihod. U Briselu se sve češće čuje i konstatacija da nisu svi u euro-zoni isti.

"U suštini, sada postoje dva problema. Prvi je fiskalni u Grčkoj, a sada se proširuje na Španiju i Portugal i generalno na euro-zonu, a drugi problem je veoma slab potencijal kakvim raspolažu mediteranske članice EU: Grčka, Italija, Portugal i Španija, što traži veoma ozbiljne strukturne reforme i osnaženje uspješnosti ekonomija ovih država", smatra ekonomski ekspert analitičke organizacije Brugel Zolt Darvas.

Sve ovo daje jednako pravo jednima koji tvrde kako je riječ o početku kraja euro-zone kakvu poznajemo, ali i drugima koji kažu da je ovo početak gradnje novog, stabilnijeg i poštenijeg finansijskog i ekonomskog sistema, gdje bi Evropa mogla pokazati put ostalima.

XS
SM
MD
LG