Linkovi

Izazovi za novog predsedavajućeg EU


Belgija je danas predstavila prioritet svoga predsjedništva EU, koje traje od 1. jula do kraja godine. Na prvom mjestu tu je borba protiv krize, a zatim stabilan razvoj, klimatske promjene, proširenje. Medjutim, naredna predsjedavajuća EU će, pored evropskih i globalnih izazova, imati i onaj na domaćem terenu, koji mnogi nazivaju najvećom političkom krizom belgijske države kakva bi mogla da pokvari planove zvaničnog Brisela.

Živo zanimanje novinara za predstavljanje novog, belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom ne dolazi samo iz činjenice da ih zanima šta će raditi Belgijanci narednih šest mjeseci na evropskom planu, već i ko će to raditi u njihovo ime. Jer, za kratko vrijeme, svi sa one strane stola biće zamjenjeni novim ljudima, koje postave izborni pobjednici. A sadašnja, tehnička vlada uvjerava da planovi ostaju isti: borba za ekonomsku stabilnost, radna mjesta, prosperitet, životnu sredinu, proširenje, ali tek kada se ispune uslovi.

"Treba imati na umu činjenicu da će se dosijei država razmatrati u skladu sa njihovim sadržajem, da će se uzimati u obzir progres koji jeste načinjen, politička ocjena neće biti prva i najvažnija. Želimo iskoristiti istorijsku priliku kakva sada postoji i da sve te države imaju evropsku budućnost, u okviru EU. Medjutim, pitanje je tajminga", kazao je belgijskim premijer Iv Leterm.

Drugim riječima, svim očekivanim datumima treba dodati jos poneki mjesec, čak i godinu, nagovjestili su Belgijanci, govoreći o toku pregovora sa Hrvatskom. Za Srbiju su obećali da će u septembru biti ozbiljna evropska diskusija o mogućem kandidatskom statusu Beograda, dok su iskazali razumjevanje za nastojanje Bosne i Hercegovine da što prije dodje do bezviznog režima. Medjutim, ne prije nego što se ispune uslovi za to.

Inače, izborni pobjednik desna NVA , koja zagovara nezavisnost Flandrije, ovih dana uvjerava Evropljane kako unutrašnje promjene neće imati odraza na predsjedavanju.

"Promjena vlade u Belgiji neće umanjiti efikasnost belgijskog predsjedavanja unijom. Razgovarao sam o tome sa premijerom Letermeom i on me je uvjerio da smo zaista dobro pripremljeni i neće biti nikakvih teškoća u narednim mjesecima. Želja nam je da vladu formiramo do oktobra, kada i započinje pravi posao evropskog predsjedništva", kazao je lider NVA.

"Potpuno sam uvjeren da će Belgija, koja je uvijek bila u centru EU, tu i ostati. I poslije predsjedavanja Unijom, potpuno sam uvjeren da Belgija ima snažnu vjeru u Evropu", naglasio je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Sa vjerom ili bez nje, Belgiju očekuju brojni izazovi, uostalom kao Evropsku uniju. A da li će belgijsko predsjedništvo, ko god da ga predstavlja, biti u stanju da na njih odgovori, pitanje je na koje danas nije lako odgovoriti.

XS
SM
MD
LG