Linkovi

Bela kuća kritikuje sudske odluke o Trampovim uredbama


Bela kuća oštro kritikuje dva federalna suda zbog toga što su blokirali uredbu predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD gradjana šest pretežno muslimanskih zemalja. Trampova uredba trebalo je da stupi na snagu u četvrtak.

Sudije nisu u pravu. To tvrdi Bela kuća pošto su dva suda – jedan u državi Havaji i drugi u Merilendu – izdali privremenu obustavu uredbi koje je predsednik Tramp potpisao 6. marta, a kojima se strogo ograničava dolazak u SAD gradjana nekih zemalja.

“Opasnost je realna i zakon je jasan. Predsednik je izabran da promeni neuspeli imigracioni sistem i on će nastaviti da sprovodi svoja ustavna ovlašćenja i predsedničku odgovornost kako bi zaštitio naciju”, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Prva zabrana putovanja za imigrante potpisana je 27. januara. Ona je bila sveobuhvatnija i izdata je bez prethodnog upozorenja. To je izazvalo haos na aerodromima i proizvelo sudsku parnicu posle koje je blokirana sporna uredba.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su nazvale pomenutu zabranu diskriminatornom i nekoliko sudija se saglasilo da bi sudski izazov toj zabrani mogao da dokaže da su Trampove akcije predstavljale kršenje ustavne zaštite verskih sloboda. Predsednik odbija taj argument, kritikujući pravne akcije kao manevre protiv njegovih predsedničkih mera.

“Posledica ovakve presude je da izgledamo slabi - što više nismo, verujte mi. Pogledajte samo naše granice.”

I dok pravne presude često uznemiruju izvršnu vlast, predsednik Tramp je otišao dalje od bilo kog od svojih nedavnih prethodnika u osudi sudija, navodi profesor prava na Univerzitetu u Majamiju Dejvid Abraham.

“Siguran sam da je ovo iritiralo sudije uključujući konzervativne medju njima. Veoma konzervativni sudija devetog okružnog suda u San Francisku takodje je stavio do znanja da niko u sudstvu, uključujući konzervativce, ne voli tu vrstu neprimerene retorike od strane izvršne grane i ljudi u Beloj kući."

Trampova administracija očigledno ne želi da ove privremene zabrane ostanu na snazi. Bela kuća i Sekretarijat za pravosudje, koji su izrazili razočarenje presudama federalnih sudija, kažu da će nastaviti da podneti žalbu kako bi na sudu branili spornu zabranu putovanja.

XS
SM
MD
LG